Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy chciałem zapytać czy ktoś wie dlaczego nie mam prądu na silniczku do szyberdachu prosiłbym o jakieś podpowiedzi gdzie sprawdzić po podłączeniu Dzieki
Opublikowano

W ja wiem dlaczego nie ma prądu na silniczku :O

Bo gdzieś jest przerwa :P

Sprawdź bezpiecznik nr1 a potem niestety miernik w dłoń i sprawdzać kolejne punkty. Nikt tu nie wywróży gdzie u Ciebie pojawił się problem.

Opublikowano
kolego bezpieczniki juz sprawdzałem na tyle to jeszcze mnie stać zeby posprawdzać podstawowe rzeczy ale nie w tym rzecz jak wiesz który kabelek jest pod kierownicą od zasilania szyberdachu to powiedz ciepło się zrobiło i wstyd otwierać przez kabelek z schowka pozdrawiam
Opublikowano
kolego bezpieczniki juz sprawdzałem na tyle to jeszcze mnie stać zeby posprawdzać

No to mogło by Cię jeszcze stać na to aby o tym napisać.

A co do sedna sprawy.

Jesteś pewny że prąd nie dochodzi do sterowania szyberdachem ?

Piszesz że nie dochodzi prąd do silniczka, ale po drodze przecież jest jeszcze trochę elektroniki choć by sam przełącznik, przekaźniki czy mikroprzełączniki.

Musisz też wiedzieć że instalacje elektryczne w e36 rożniły się modelami oraz rocznikami więc nawet jak napiszę Tobie gdzie u mnie jest taki kabelek to nie oznacza że bedzie on też tam u Ciebie.

Pisałeś też że sprawdzałeś bezpiecznik nr1. A sprawdzałeś czy do samego bezpiecznik dochodzi napięcie ?

Opublikowano
palermos Mam podobny problem z tym ze u mnie czasem pojawia sie zasilanie... Czy bedziesz uprzejmy dac krotka instrukcje od czego zaczac sprawdzanie, gdzie mieszcza sie przekaźniki czy mikroprzełączniki odpowiedzialne za prace dachu??? Z wielkim podziekowaniem!
Opublikowano

Jest tam faktycznie jakiś przekaznik czarna kostka ale nie sprawdzałem czy to on nie puszcza prądu dalej.

Światełko nad lusterkiem świeci tam prąd jest.

podpinam prąd do wtyczki dwa kable i
która łączy sie z guzikiem do sterowania szyberdachem.

Na samych bezpiecznikach prąd też mam bo sobie przez przypadek uruchamiania szyberdachu spaliłem bezpiecznik obstawiał bym raczej ten kabel czerwony który biegnie po prawym słupku i schodzi pod schowek

ale moze wiesz jak sprawdzic cy czasem ten przekaznik coś nietak

pozdrawiam

esteś pewny że prąd nie dochodzi do sterowania szyberdachem ?

Piszesz że nie dochodzi prąd do silniczka, ale po drodze przecież jest jeszcze trochę elektroniki choć by sam przełącznik, przekaźniki czy mikroprzełączniki.

Opublikowano
[...]

Na samych bezpiecznikach prąd też mam bo sobie przez przypadek uruchamiania szyberdachu spaliłem bezpiecznik obstawiał bym raczej ten kabel czerwony który biegnie po prawym słupku i schodzi pod schowek

ale moze wiesz jak sprawdzic cy czasem ten przekaznik coś nietak

pozdrawiam

Po pierwsze sprawdź czy po przekręceniu stacyjki pojawia się napięcie na czerwono/fioletowym kablu dochodzącym do szyberdachu a następnie zobaczy czy na drugim jest masa. Jeżeli nie ma napięcia a na bezpieczniku nr1 jest napięcie to masz przerwe w tym przewodzie. Jeżeli nie ma masy to sobie popraw. Jeżeli jest napięcie na czerwonym przewodzie i masa to problem leży gdzieś w sterowaniu.

Natomiast co do przekaźnika to nie jest to taki typowy model. Ma on dwa styki poruszane razem. W każdym bądź razie jak na 3 podasz + a na 6 mase (nie wiem dlaczego 6 skoro ma 5 pinów, może błąd w schemacie) to powinieneś usłyszeć przełaczenie.

To samo dotyczy PLEBANOO sprawdź sobie to co opisałem powyżej.