Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Około tygodnia temu będąc w trasie zatrzymałem się na stacji Lotos gdyż rezerwa świeciła się bardzo mocno. Patrząc na tablice cenową stwierdziłem że różnica między Pb95 a Pb 98 jest niewielka (12gr) zadecydowałem więc że na próbę wleję 20 litrów Pb 98. Mówiąc szczeże nie odczułem różnicy w jeździe odejście i dynamika była taka sama co prawda na 98 przejechałem nie co więcej niż na 95 ale różnica tak że nie zbyt duża (25km). I teraz moje pytanka: Jaki rodzaj bęzyny lejecie 98 czy 95 ? A jeżeli mieszaćie to czy kupujecie 98 na przepał czy jak. Oraz czy odczuwacie różnicę między 98 a 95 ? Jeśli tak to w jaki sposób oraz jakiej marki to paliwko. Oraz co sądzicie o Pb 98 ?
Opublikowano

Wielokrotnie wałkowane na forum.

Jeśli cena jest porównywalna lub identyczna ( co się rzadko zdarza ) to jak chcesz - możesz lać 98. Nic ci to nie da oprócz większego kosztu zakupu paliwa.

Na klapce od wlewu paliwa masz napisane jaką benzynę masz stosować. Tak samo jest napisane w instrukcji obsługi.

Zwiększenie liczby oktanów w tym wypadku nic nie daje.

Czujnik spalania stukowego sam rozpozna rodzaj paliwa i komputer odpowiednio przesteruje zapłon aby wyeliminować to zjawisko.

Mocy też nie przybywa

Tak więc jaki jest sens stosowania tego???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja wole 98 stosunek ceny do zasiegu jest oplacalny moje 523 pali okolo 13,5l na /100km 95 a jak zaleje 98 na dobrej stacji to wychodzi 10,8 :norty: to są spalanie przy agresywnym stylu jazdy .

u mnie na wlewie pisze zeby tankowac 98 w moim przypadku sie oplaca .Ile fatycznie te paliwa mają oktanów to niewiadomo zalezy ile wody doleją do paliwa na danej stacji

róznicy w mocy nie ma lub jest nieodczuwalna . pozatym mam wrazenie ze paliwa 98 są bardziej czyste i nie zapychaja tak filtrów :wink:

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/