Skocz do zawartości

ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam posiadam 530d 2005 i problem polega natym ze klima mi dziala tylko na froncie a szyba i nogi smiga gorace powietrze mimo ustawien na zimne. rowniez nawet jesli klima jest wylaczona to ciagle nie mam zimnego powietrza. plesase help....
Opublikowano
tak wiec na pewno nie jest to wina ustawien bo to mam opanowane na 100%. problem prawdopodobnie jest techniczny lub komputerowy tak wiec jesli macie jakiekolwiek koncepcje to poprosze.
Opublikowano
podpinalem juz pod kompa i nic nie wyszlo stad to pytanie na forum
Opublikowano
witam posiadam 530d 2005 i problem polega natym ze klima mi dziala tylko na froncie a szyba i nogi smiga gorace powietrze mimo ustawien na zimne. rowniez nawet jesli klima jest wylaczona to ciagle nie mam zimnego powietrza. plesase help....

mam to samo

zakładałem wątek w tej sprawie i echo

u mnie dmucha ciepłym tylko na szybę więc wyłączyłem nawiew na szybę co jest doraźnym rozwiązaniem bo muszę jeździć z delikatnie zaparowaną szybą u dołu.

Opublikowano

mam to samo

zakładałem wątek w tej sprawie i echo

u mnie dmucha ciepłym tylko na szybę więc wyłączyłem nawiew na szybę co jest doraźnym rozwiązaniem bo muszę jeździć z delikatnie zaparowaną szybą u dołu.

Ale o co biega? Po to właśnie na szybę idzie ciepłe powietrze aby nie parowało. Przy włączonej klimie nie idzie już tak ciepłe powietrze na szybę. Często pojawia się taki wątek na forum i w zasadzie nie wiem o co wam chodzi w tych pytaniach. Jeśli o to, że nogi, czy środki nie są grzane tak jak byście chcieli to powiem, że jeśli stawicie temp. np. 21 to przy takim pogodzie (słonecznie) jak dzisiaj nie liczcie zbytnio na to, że ciepłe powietrze będzie walić z nawiewów. Temperaturą i mocą z nawiewów steruje komputer, a dla niego priorytetem jest aby było komfortowo (cicho, niezbyt ciepłe i niezbyt zimne powietrze ma uchodzić z nawiewów) przy zadanej temperaturze. Jeśli to komuś nie odpowiada, to i tak może przełączyć na manual i zrobić sobie tropik w aucie - ale po co?

Opublikowano

U mnie też bez sensownie ciepłe powietrze wali na szybę, choć ją ręcznie ustawiam na max chłodzenie.

Ten klimatronic jest do bani.

Opublikowano

Ale o co biega? Po to właśnie na szybę idzie ciepłe powietrze aby nie parowało.

a o to że jeżeli temp na zewnątrz jest ok 10-16st.C (tak jak obecnie) i dodatkowo słońce nagrzewa wnętrze to chciałbyś aby dmuchało Ci chłodnym powietrzem na twarz a nie gorącym. nie chcę włączać klimy na krótkie odcinki bo moje zatoki tego nie znoszą. chcę poprostu aby nawiewy dmuchały mi powietrzem o temp. zewnętrznej czyli te 10-16st.C .

niestety jak wynika z wypowiedzi wielu posiadaczy E60, BMW nie dało takiej możliwości w naszym modelu.

jeśli chcesz nadmuch na szybę to masz dwa wyjścia:

- gorące powietrze (przy wyłączonej klimie)

- zimne ale musisz włączyć klimę

Ja tak mam w swoim E60 i jeżeli to jest normalne to aż dziw, że takie niedociągnięcie pojawiło się w aucie tej klasy.

Opublikowano
Sęk w tym, że ja jeżdżę z reguły z włączoną klimą - także w zimie, więc dla mnie zawsze jest ok. Sprawdziłem z ciekawości jak to jest z wyłączoną klimą i powiem, że owszem na szybę idzie ciepłe powietrze, ale nie jest ono odczuwalne na twarzy, bo na twarz idzie powietrze z kratek w konsoli. Generalnie wydajność klimy/ogrzewania jak i innych parametrów auta osiąga się dopiero po całkowitym rozgrzaniu i ustabilizowaniu temperatury we wnętrzu. Słońce padające z boku może to zakłócić, bo pamiętajmy, że czujnik nasłonecznienia to ten cycek na środku podszybia. Generalnie na krótkich odcinkach zawsze będzie źle, bo w aucie będzie za zimno lub za ciepło nie wspominając o spalaniu i szybszym zużyciu innych elementów auta.