Skocz do zawartości

przerabiam profesjonalnie układ wydechowy prosze o PORADY :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pod koniec tego miesiąca moje autko trafi do profesjonalnego zakładu gdzie specjalizują się w tuningu układów wydechowych.

Ma compaca 318ti m44 e36

Powiedziałem że auto ma mieć przerobiony cały układ (narazie była to rozmowa tel) ma ładnie brzmieć czyli nie wyć jak tani wydeszek tylko brzmieć :) wiem ze to nie R6 ale na bank będzie fajnie:) no i oczywiście taki zabieg ma polepszyć charakterystykę pracy silnika.

Z racji tego iż w tej kwesti jestem zielony bo nigdy tego nei robiłem prosze o porady..

Facet przez telefon powiedział ze koszt ok 500-do 1200 ta najdroższa wersja wchodzi w grę gdy będą wymieniać kolektory (nie wie czy są baranki czy żeliwne jakoś tak mi tłumaczył)

I teraz moje pytanie: generalnie najbardziej to mi chodzi o zmianę brzmienia auta i poprawę osiągów. I jaka ta poprawa będzie? znikoma nie warta kasy (bo wtedy wybiorę tę tańszą wesję czyli zmianę brzmienia tak żeby ładnie gadał) czy rzeczywiście to przyniesie porządany rezultat. Czy rzeczywiście taki profesjonalny zabieg który ma ręce i nogi orzeźwia siniczek :)

aha i jeszcze jedno po takim zabiegu załóżmy z ta wymianą kolektorów baranów itd trzeba auto stroic kompem pod ten układ? i czy warto wówczac dorzucić chip?

pozro

Opublikowano
Compact 318ti ma w serii barany więc lepszych Ci nie zrobi oby nie gorsze, ja na twoim miejscu wymieniłbym sam końcowy, ale wątpię żeby zrobił Ci tlumik który nie będzie ryczał zrobisz zobaczymy, ale z własnego doświadczenia wiem, że tylko firmy które zajmują się tylko tłumikami czyli Supersprint, Remus Eisemann itp., robią tłumiki które fajnie gadają, ewentualnie spróbowałbym Ulter-a
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano

za 1200zl poprawa osiagow niezauwazalna gosci ci wytnie caly uklad za kolektorem i wstawi rure z nierdzewki zakonczona tlumikiem koncowym ultera pewnie albo czyms gorszym jeszcze

a teraz cennik mojego znajomka koncowka ultera do m50b25 280zl,wyciecie katalizatora i zasapienie go rura 100zl jakby mial wyginac cala rure to bierze 300 ale u mnie sa dwie :) kosztowalo mnie to 720 zl ale dzwiek byl malina teraz mam remusa na koncu i nie moge powiedziec ze ulter byl zly choc mam wrazenie ze teraz lepiej sie wkreca na obroty ale to moze byc tylko wrazenie

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

ok wielkie dzięki za info czyli odpuszczam sobie drogą wersję :) słyszałem że ulter fajnie gada w bmw więc sobie go zafunduję :) a kata i tak nie mam bo mi się rozleciał i mam tam coś ala tłumik żeby nie było słychać tego tandetnego końcowego tłumika co mi tacy jedni wstwili... nie ryczywół tylko tak tani szajs że piszczy świszczy i gada jak stary fiat 125p mojej babci hehe

pomyślę jeszcze nad wkładem k&n i powinno być si

pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jesli chcesz zyskac cos wiecej niz lepszy dzwiek wydechu to kup cos renomowanej marki, i najlepiej caly wydech, zeby byl przyrost moc/moment to ktoś to najpierw musi sprawdzic a firmy jak np. supersprint to robią, masz gwarancję przyrostu (oczywiście na sprawnym silniku), tak samo z chipem, mam adres do jednej firmy ale to w anglii, wgranie nowego softu i od razu widzisz efekty, bo jest to po prostu sprawdzone, a jeśli ktoś nie robił wcześniej wydechu pod konkretny model auta z konkretnym silnikiem to raczej wiele nie zwojuje w kwestii przyrostu mocy/momentu, tak może być z wspomnianym przez ciebie "profesjonalnym zakładem gdzie specjalizują się w tuningu układów wydechowych", jeśli nie robili wcześniej niczego pod twój motor to lepiej włóż kasę w coś innego, jeśli i tak do nich pojedziesz to najpierw zhamuj furę i zrób to samo po modyfikacji, jeśli nie będzie efektu to będziesz wiedział co sądzić o takim zakładzie,

jak ktoś chce posłuchać mojego wydechu, seria - http://www.youtube.com/watch?v=K-DbGn7ENPs