Skocz do zawartości

problemy z obrotami dziwny objaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
padl mi silnik wiec kupilem drugi zalozylem go a problem wystapil mianowicie z obrotami poniewaz jak jest zimny po calej nocy po odpaleniu ma jakies 900obr a po rozgrzaniu do normalnej temp obroty wzrastaja do 1500obr a powinno byc odwrotnie w tamtym silniku mialem tzw. wtrysk rozruchowy i brak silniczka krokowego w tym niema wtrysku rozruchowego ani krokowego czy to jest kwestia regulacji czy moze cos innego do krokowego niema wogole kabli pomozcie co moze byc nie tak
Opublikowano
Jaki silnik miałeś i jaki "nowy" założyłeś :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

:duh: :duh: M20 :duh: :duh:

To za mało :!: :!: :!: :!: :!:

Był - jest: 320i, 323i, 325i, czy 325e :?:

A to może Wielka Tajemnica :?: :mad2:

(Muszę wiedzieć DOKŁADNIE, bo 320i miał wtrysk Bosch-Jetronic L, LE, LU zależnie od rocznika, 325i nowszy Bosch-Motronic, a te systemy to nie do końca to samo).

320i chyba :?: :?:

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
jak na cieplym ustawilem 900obr/min to na zimnym jak puscilem gaz to zgasl dopuki sie nie rozgrzal a co do modelu to 320i M20 stary 86r nowy 87r
Opublikowano
Ustaw te 900 obr/min na ciepłym, wkręć czujnik termiczno-czasowy z padniętego silnika i napisz co się dzieje, czy zapala po ostygnięciu.

Opublikowano
w tym niema wtrysku rozruchowego ani krokowego czy to jest kwestia regulacji czy moze cos innego do krokowego niema wogole kabli pomozcie co moze byc nie tak

Swoją drogą to dziwne, bo M20 B20 z 1987 roku też to powinien mieć. Chyba, że w rzeczywistości jest starszy i gaźnikowy.

Opublikowano

Ma sześciokątny "łeb", podłączony płaską wtyczką z dwoma stykami. Na łbie powinien mieć znaki:

20˚C

12 s.

12V

40 W

Jest wkręcony w kadłub silnika. Nie wiem jak to jest w M20, ale przypuszczam, że znajdziesz go poniżej kolektora ssącego.

Uwaga, siedzi w płaszczu wodnym silnika, więc jak go wykręcisz, musisz czymś zatkać otwór, bo poleci płyn (później musisz odpowietrzyć układ chłodzenia).

Opublikowano

u mnie czujnik jest przy termostacie i ma takie napisy 20C, 8s, 12V, 40W

a co do kompa to komputer sterujacy silnikiem jak i caly kolektor ssacy jest z tamtego starego silnika

Opublikowano

Witam

Chyba chodzi Ci o tps/czujnik polozenia przepustnicy/a kable wchodza do listwy pod kolektorem ssacymi idalej do kompa.

Sluchaj ja napisalem,ze moze sterownik jest nie od tego silnika !a dokladniej chodxi mi o rodzaj wtrysku!W latach ,ktore podajesz byly czeste zmianyi dobrze by bylo to gdzies sprawdzic

A druga sprawa to te Twoje obroty sa jakby zamienione i moze ten tps jest skopany albo zle podlaczony

pozdrawiam

Opublikowano

A sprawdziłeś termiczny regulator biegu jałowego- to takie sprytne urządzenie które wraz z nagrzewaniem się silnika zamyka tzw. dodatkowe powietrze które potrzebne jest w fazie rozruchu i do pracy w trakcie jego nagrzewania.

Z tego co wiem występowały dwie wersje tego urządzenia podgrzewana elektrycznie i poprzez ciecz chłodzącą.

Owy regulator znajduje się pod kolektorem ssącym przy ściance grodziowej komory silnika.