Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się jakie jest poprawne ciśnienie dla opon 225/50/17 w e39 530d.

Na tabliczce progowej nie ma takiego rozmiaru opon dla e39.

W tej chwili mam 2,2 na przodzie i 2,6 na tyle. Jakie są zasady doboru ciśnienia? Co sądzicie?

Opublikowano
Witam. Zastanawiam się jakie jest poprawne ciśnienie dla opon 225/50/17 w e39 530d.

Na tabliczce progowej nie ma takiego rozmiaru opon dla e39.

W tej chwili mam 2,2 na przodzie i 2,6 na tyle. Jakie są zasady doboru ciśnienia? Co sądzicie?

W instrukcji brak takiego rozmiaru ale jestes dosc blisko bo dla wiekszosci duzych rozmiarow dla 530d jest 2.3 - przod i 2.6 -tyl.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Dzwoniłem dzisiaj do serwisu BMW z zapytaniem jakie ciśnienie powinno być w takich oponach . Dostałem odpowiedz ,że dla e60 530d powino byc 2,1 przód a 2,3 tył lub przy większym obciążeniu 2,3 i 2,6.

Powiedzieli że dla e60 są takie ustawienia więc do e39 powinny byc takie same. Zapomnialem się zapytać czy ciśnienie dla RUN FLATów jest takie samo jak dla zwykłych. Ja mam założone Conti Sport 2 .

Czy ktoś z posiadaczy e60 530d może sprawdzić na tabliczce progowej jakie powinno być ciśnienie ,w ramach kontroli bo koleś z serwisu myślę ,że mówił z głowy nigdzie nie sprawdzał ?

Dzięki

Opublikowano
No to widzę, że serwis się za przeproszeniem g***o zna. Pewnie powiedzieli na "oko" Bo w E60 według instrukcji i naklejki na słupku ciśnienie w kołach to 2,4/2,8 przód/tył

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano

Po pierwsze nie jest to zalecany rozmiar dla E39, przy 17-calowych felgach powinien być 235/45/17 lub 255/40/17.

Co do ciśnienia, to mam u siebie na słupku (z pamięci): przód 2,1-2,6, tył 2,5-3,1. Ja pompuję średnie wartości 2,4 przód i 2,8 tył przy rozmiarze 225/55/16, ale te same wartości mam na słupsku dla 17".