Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem:

Od pól roku zauważyłem ze przy odpalaniu na zimnym silniku migały mi przez ok. 3s kontrolki ABS I ASC. Ale 4 dni temu jak odpalałem auto nagle zapaliła mi się kontrolka ASC i coś zaczeło stukać i trzeszczeć po stronie prawego przedniego koła, szybko wyłczyłem silnik i jak go ponownie odpaliłem to zapaliły sie juz kontrolki ABS I ASC. Od tego czasu cały czas sie pala z jednym małym wyjatkiem, dwa dni temu działało przez dwie godziny. Oczywiscie ani ABS I ASC nie działają.

Prosze o pomoc i z góry dziękuje.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jazda na komputer i sprawdź który czujnik padł. Może być jeszcze sterownik ale najczęstszą przyczyną świecenia kontrolek jest walnięty czujnik
Opublikowano
czujnik, u mnie to samo, ale ja mialem kolizje lewym kolem i całą tarcze wyalilo. kupilem nową zwrotnice z calym kompletem, ale czujnik jest walnięty, koszt 350zł w ASO
Opublikowano

A mi ostatnio padły dwa oryginalne czujniki (SIEMENS) w przeciągu nie dłużej niż dwa tygodnie... Pierwszy w przednim prawym kole. Na kompie wyszło, że jest przerwa. Zakupiłem nowy i podczas wymiany okazało się, że to nie czujnik, a jeden z pinów we wtyczce czujnika był wyłamany i siedział w gnieździe po stronie auta (na szczęście rozbieralne) i dopóki wszystko nie zaśniedziało to było OK. Wymieniłem czujnik (zamiennik) i wtedy to dopiero były szopki: pierwsze 2-3 km rano to jazda na pracującym ASC, a każde delikatne wciśnięcie pedału hamulca to terkotanie ABS (kontrolki się nie świeciły i nie pokazywało żadnego błędu na kompie). Po południu jazda bez problemu. Postanowiłem przekonać się, czy to nie wina nowo zakupionego czujnika: miałem stary niesprawny czujnik z dobrą wtyczką, od którego ją odciąłem i przylutowałem do czujnika posiadającego wtyczkę z wyłamanym pinem. Po podłączeniu wszystko grało, więc podejrzenie padło na nowo zakupiony czujnik (aktualnie w reklamacji). Jeszcze tego samego dnia podczas jazdy zaświeciły mi się na stałe kontrolki, no i przestał działać drogomierz, prędkościomierz i ekonomizer, więc tym razem lewy tył. Ponieważ było to w sobotnie popołudnie to zamieniłem czujniki z tylnej osi tak aby działały wskaźniki. Dziś zakupiłem nowy czujnik na tylną oś, założyłem i wszystko gra...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png