Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam Problem z czujnikiem położenia wałka rorządu. Po diagnozie Carsoftem wyskoczył błąd tego czujnika. Po czym kupiłem nowy, oryginalny Siemensa i wymieniłem go. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że problem nie zniknął... No nic, zdarzają się buble produkcyjne, więc wysłałem go na gwarancji. Dostałem drugi oryginalnie zapakowany, a problem jak był, tak jest nadal. Pytanie, co z tym fantem dalej zrobic? Gdzie szukac przyczyny? Mam nadzieje, że jedynym ratunkiem nie będzie podnoszenie głowicy.... Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Auto jest z 1997 roku.
Opublikowano

Spokojnie ,pomału :)

-Jakie są nieprawidłowe objawy pracy silnika ?

-Napisz dokładnie opis błędu jeśli pamiętasz, jesli masz podwójny vanos, to który czujnik wymieniałeś ( ssacy czy wydechowy) ?

to że wywala czujnik może być również wskazówką nieprawidłowego działania innego elementu.

-Czy czujnik był zamawiany oryginalny z logo i nr BMW na obudowie w/g katalogu serwisowego ???

Opublikowano
Silnik działa idealnie jeśli nie osiągnie swojej właściwej temperatury (pełne przyspieszenia, idealne spalanie itd) Kiedy dochodzi do właściwej temperatury - jakieś 10 km jeśli jadę - czuje takie szarpnięcie i silnik staje się mułowaty (szczególnie przy niskich obrotach). Jeśli stoję w tym czasie na skrzyżowaniu silnik gaśnie. Po jego ponownym uruchomieniu (zapala się gorzej - trzeba kręscic z 4 sekundy zanim zaskoczy) silnik ma objawy jak wyżej (tj. bardzo ociężale pracuje szczególnie na niskich obrotach). Po jego ostygnięciu silnik powraca do stanu pierwotnego. Wg tego, co się zorientowałem silnik mam na pojedyńczym vanosie (z racji roku produkcji) z resztą znalazłem tylko ten nieszczęsny czujnik położenia wałka rorządu i czujnik wału. Czujnik To VDO marki SIEMENS o symbolu 5WK96011Z Nie ma logo BMW, tylko "SIEMENS" ale to chybateż w miarę sprawdzony producent... gdzie indziej możnaby znaleźc przyczyne?
Opublikowano

No właśnie sprawdziłem i wynika że w styczniu 97r wystepował podwójny vanos.

Jakie masz oznaczenie silnika M52TU ???

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/528i-M52/ECE/L/M/1997/01/mg-11/ill-11_2170/

nr 18 to ssący a 5 to wydechowy. Który wymieniałeś?

Miałem identyczne objawy i wyżuciło mi czujnik wałka ssacego.

Patrząc pobierznie na opis błędu, mozna wymienić nie ten czujnik, dopiero w dalszej częsci opisu program podaje czy jest to czujnik wałka ssacego ( ein ) czy wydechowego ( aus ).

Kupiłem na allegro oryginalną używkę i było logo i nr bmw, na starym tego nie było. Objaw z brakiem mocy miałem identyczny tylko mi zamiast spadać na obrotach to wzrastał.

Kolega w E39 miał to samo co ty i też spadał z obrotów a wymieniał wydechowy.

Opublikowano
Z tego, co udało mi sie dogrzebac, to silnik ma oznaczenie M 52 B 28 bez tych literek. Myślałem, że podwójny vanos wychodził od 98r. Podczas diagnozy carsoftem nie mam oznaczeń ani wałka ssącego, ani wydechowego. Nie widze też tego drugiego czujnika, który pokazałeś na schemacie. Mam tylko czujnik wałka rorządu (na schemacie nr 8) i drugi - wału korbowego. No i dalej nie wiem co z tym fantem zrobic :(
Opublikowano

To pewnie masz ten czujnik Nr 17.

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/528i-M52/ECE/L/M/1997/01/mg-11/ill-11_1480/

Na twoim miejscu poświęcił bym 70 zł i zamówił z allegro z tego modelu i najlepiej o identycznym nr bmw.

Czujnik który miałem był prawdopodobnie zamiennikiem ( wyglądał na nowy ale nie miał nr części bmw ) i chociaż pracował, miał inne parametry pracy.

Opublikowano
Słuszna podpowiedź. Ale czy czujnik, który mam obecnie jest dokładnie taki, jak wyciągnąłem. Oryginalny jest Siemens z logo BMW o podanych wcześniej numerach, a ten jest już drugi Siemensa o tych samych numerach (czyli powinne byc te same warunki pracy), tyle, że bez logo BMW. Chyba nie jest to prawdopodobne, że dwa Nowe czujniki producenta, którego częsci idą na pierwszą linię montażową nie będą pasowały? Bo raczej taki sam czujnik, tyle, że z wbitym logo BMW nie będzie lepszy.
  • 7 lat później...