Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w związku z tym że za oknem wiosna założyłem letnie oponki na felgach 18" 40/225 [model z m5] tylko że w moim odczuciu coś jest nie halo, na oponach zimowych 16" 55/205 zrobiłem w listopadzie zbieżność komputerowo i było wszystko ok, w listopadzie miałem też przegląd i całe zawieszenie było w stanie bdb.

18" oddałem na zime do wyważenia, stwierdzili że jedna felga jest do prostowania wiec ok zapłaciłem i mieli wyprostować - jednak teraz jak jeżdżę to auto "dziwnie" się prowadzi czasami jakby uciekało na prawo lub lewo - ok rozumiem koleiny itp. do tego już się przyzwyczaiłem jednak miedzy 60-80km/h czuć jakby lekkie bicie na kierownicy.

Jak myślicie wieli kasę i nie naprostowali felgi, czy może źle ją wyważyli ???

Co może być nie halo???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli różnica w prowadzeniu pojawiła się wraz ze zmianą kół, to raczej w nich należy upatrywać przyczyny. Przyjmując, że wyważenie i prostowanie zostało zrobione, ja bym przypatrzył się oponom. Mialem taki przypadek jak piszesz, pojechalem na zbiezność i wyważanie, bez rezultatów. Wtedy za poradą przełożyłem koła z przodu na tył. I auto zaczęło ściągać w drugą stronę, a wszelkie drgania zmniejszyły ię do minimum. Przednie opony miałem już i tak powoli wymieniać, więc decyzja nie przyszła z trudem, wiadomo, że nawet w miarę nowa opona może złapać balon. Po wymianie jest spokój do dzisiaj.
Opublikowano

witam

miałem podobnie tylko ze ja miałem 17/235/45 i przy predkości około 90km/h tez było czuc bicie kierownicy

Po tym jak skrzywiłem dwie felgi przez nasze piękne drogi :mad2: i zmieniłem jedną stronę na drugą (po prostowaniu i wyważeniu ) bicie ustało

wcześniej felgi były proste więc pewnie to była wina opon

http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano

100% objaw krzywej felgi lub źle wyważonego koła.

W przypadku innej średnicy otworu środkowego felgi względem piasty - brak centrowania koła.

Możliwe też że niewłaściwie przeleżały zimę i opona się odkształciła.

Trzy dni po kupnie walczyłem z moimi 18" ( bicie od 50-60km/h na kierownicy, znoszenie na lewo ) i wczoraj wkońcu doszedłem do ładu.

Opublikowano
Dzięki za informacje w ten weekend dam je do konkurencyjnej firmy na sprawdzenie, przeleżeć źle zimy nie mogły bo odebrałem je 2 miesiące temu od "fachowców" i podobno były wyważone, sprawdzone i jedna sztuka prostowana.