Skocz do zawartości

AIRBAG code error 16 oraz 24? mata? napinacze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

To moj drugi post tutaj. Po pierwszym poscie udalo mi sie wykryc i usunac wade ABSu w mojej e46. Teraz postaram sie opisac drugi i na dzien dzisiejszy ostatni z problemow jaki mam.

Swieci sie kontrolka AIRBAG'a. Po skanie Carsoftem wyskakuja nastepujace bledy:

24 Left Sattellit (sensor for sidebag) - or pressure sensor passanger

16 Belt Switch, driver side

nie mam problemu z przetlumaczeniem tych bledow, ale prosze wszystkich siedzacych w temacie o pomoc: od czego zaczac, co najpierw sprawdzic, wymienic, co rozrecac? Blad 24? czyzby mata pasazera?16? napinacz?

Jesli ktos mial juz podobny problem z e46 prosze o pomoc. z gory dzieki. pozdro

Opublikowano

Carsoftem nic sie nie dowiesz. To program bardzo amatorski. Ale - odlacz mate - jesli brak nowych bledow znaczy ze to to. Blad 16 - odlacz sensor pod dywanem, pod siedzeniem (przymocowany do belki) i zobacz czy sa zmiany. Mozesz tez sprowac odlaczyc napinacze (aby je wykluczyc). To chyba jedyne pomysly ktore mi przychodzą przy carsofcie.

Pamietam diagnoze sygnalizacji zapiecia pasów pokazywanej przez carsoft (chyba wlasnie nr 16), czego w e46 wersji EUR wogole niema... i to byl wlasnie ten sensor uderzenia bocznego :duh:

Xdrive

Koder

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
dzisiaj (po dlugiej przerwie) wzialem sie za airbaga, tyle ze nie sam...tylko ze specjalistami z bmblitz.com. Jako ze moja bunia w uk smiga, takich udalo mi sie zalatwic. Sprawdzilem Carsoftem bledy, wciaz te same...u specjalistow w gararzu, check robili jakims snooperem (jakos tak to sie nazywa) i pokazalo im calkiem cos innego, mianowicie "mata". Ale co najlepsze, mowia od razu ze mata 250 funtow, ale moga mi przemapowac sterownik od poduszek, i jesli tylko pasy beda zapiete, poduszki normalnie zadzialaja. Zadnego lutownia, wyciagania foteli itd...teraz pytanie do siedzacych w temacie??? czy ktos wie jak cos takiego mapowac? jaki software do tego trzeba urzyc? jaki interface? Fura ma byc zrobiona juz na wieczor, wiec jesli wszystko bedzie ok...dodam cos jeszcze tutaj. Obawiam sie tylko jednej rzeczy...ze Carsoft nie do konca pokazuje poprawne wyniki, poprawne bledy...Robilem nim ABS u kumpla..pokazywalo czujnik Abs tylni z prawej strony, a u kolesi na snoopie ( oby nie SnoopDogg ) ze czujnik predkosci i od tego ABS tez sie swiecil...nie wiem!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
jA MAM PODOBNY PROBLEM ALE Z e39 sprawdziłem błęby inpą i wyszło że mata. Zastosowałem diodę jakby ktoś chciał recepte niech się zgłosi i mata jest zmostkowana w ten sposób że mata jest jakby cały czas zajęta. Minus jest tego taki że jak będe jechał sam i będzie dzwon to poduszka pasażera też wypali ale z doświadczenia wiem że podczas jakiegokolwiek wypadku wypalają wszystkie poduchy BMW niemoże sobie pozwolić na to żeby ktos powiedział że poduszka którakolwiek nie wypaliła :). W poniedziałek powinienem dostać kabelek od Nerwusa i juz na swoim kąpie spróbuje ściągnąc błąd z poduszki żeby się lampka na desce nieświeciła. Jak mi się uda to dam znać.
Opublikowano

wiesz co, diode masz, ale nie jestem pewnien, czy kolejnym warunkiem do wystrzelenia poduszki nie powinny byc zapiene pasy... Gdzies to wyczytalem (informacja niesprawdzona wiec oszczedzcie sobie krytyki), ze zeby poduszka wystrzelila, musza byc zapiete pasy + mata musi wskazywac ze ktos tam siedzi. Eliminujac problem maty przez wlutowanie diody, dalej trzeba bedzie spelnic warunek zapietych pasow. Wiec jesli to prawda...jadac autkiem samemu, w razie dzwona (ktorego nie zycze) wystrzeli tylko poduszka kierowcy.

Jak na poczatku wspomnialem, informacja nie sprawdzona. Ale bardzo realna ze wzgledu na bezpieczenstwo gdyby np, poduszka wystrzelila gdyby ktos nie mial zapietych pasow.