Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Samochód e46 D 150KM. Zauważyłem od pewnego czasu zaolejoną sprężarkę klimatyzacji. Nad sprężarką jest turbina. Czy ten wyciek jest z turbiny?Turbina dobrze "dmucha" ciśnienie ładowania 1,4-1,5 bara. Silnik zużywa znikomą ilość oleju. Będę niedługo przed wymiana oleju. Czy się mam martwić o turbinę ? W lipcu czeka mnie podróż d Francji i nie wiem co robić. Bardzo proszę o sugestie? Edytowane przez andy_64
Opublikowano
jesli ci mocno puszcza olej turbina to radzilbym podjechac do warsztatu od regeneracji turbin i niech na nią zerkna mozliwe ze wystarczy tylko nowe uszczelnienie i wtedy koszt nie bedzie straszny
Opublikowano

duud, troszke smiesznie piszesz bo jesli turbina puszcza oliwe to wycieku nie bedzie widac bo olej albo jest spalany albo idzie w wydech albo tu i tu.

Jedynie moze byc jeszcze tak, ze puszcza oliwe, a przewod od powietrza jest slabo zamocowany i tam bedzie ale to raczej sie pocilo niz cieklo.

Sprobuj dokrecic przewody olejowe: doplywi odplyw oleju (smarowanie turbiny)

Opublikowano
Nie wiem skąd olej się bierze, ponieważ mam zaolejony kompresor klimy. I nie wiem, czy turbo puszcza czy też kompresor klimy?
Opublikowano

Jakby Ci klima puszczala to juz dawno bys nei mial klimy.

Dwa w ukladzie klimatyzacji jest naprawde malo oleju i jest to inny olej niz silnikowy.

obmacaj weze przy turbinie bedzie jasne.

Opublikowano
i jeszcze jedno, czy drgania, wibracje układu wydechowego jak zapalam silnik mogą być spowodowane awarią turbiny?czy też poduszki?
Opublikowano

No bez przesady turbina nie jest jakas wielka zeby nie mozna znaleźć przewodów olejowych.

Drgania przy rozruchu ciezko ocenic przez odleglosc.

Jelsi posuszki to powinno trzepac buda na jalowym raczej i przy gaszeniu.

Moze masz cos nie tak z ukladem paliwowym.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Stary miałem podobny problem w tym samym modelu - e46 2001 po lifcie 150 KM. Miałem wyciek ( co prawda niewielki ) który zobaczyliśmy po podniesieniu auta i lekko zapocony intercooler.

Okazało się że jest to nieszczelna uszczelka od 'ramienia' - rury doprowadzającej ( zdaje się gorące powietrze ? ) do intercoolera. tamtędy przedostaje się również znikoma ilość oleju, która w moim przypadku wyciekała - a raczej kapała spod turbiny na poduche. Nowa część od BMW kosztuje w granich 200 PLN. Mechanik zakłada i naprawia to w 15 minut. Od biedy można założyć taką metalową klamrę ( uszczelke ) w celu dociśnięcia wlotu.

Może co nieco pomogłem :) W każdym razie z opisu wygląda podobnie. Byłem lekko przestraszony że coś mi wycieka spod auta, lecz na szczęście to malutka usterka do naprawy w 15 min.

Strzałka !

Opublikowano
mysle że mamy podobny problem u mnie tez jest taki wyciek , ogladałem turbine bo myslałem że gdzies mam wyciek ale okazalo sie że wyciek jest gdzies z bloku silnika , postanowilem że przesledze wyciek i okazało sie że wyciek jest z pod korka wlewu oleju, wiec kupiłem nowy korek ,ale to nic nie zmienilo . dopiero wymiana filtra odmy zatrzymala wyciek . może u ciebie jest podobnie
Opublikowano
mysle że mamy podobny problem u mnie tez jest taki wyciek , ogladałem turbine bo myslałem że gdzies mam wyciek ale okazalo sie że wyciek jest gdzies z bloku silnika , postanowilem że przesledze wyciek i okazało sie że wyciek jest z pod korka wlewu oleju, wiec kupiłem nowy korek ,ale to nic nie zmienilo . dopiero wymiana filtra odmy zatrzymala wyciek . może u ciebie jest podobnie

Wymieniłeś na plastikowy czy filcowy?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Wymieniłeś na plastikowy czy filcowy?

kupilem w ASO plastykowy bo filce jużc hyba wycofane