Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ostatni zauważyłem ze podczas porannego odpalania gdy silnik jest zimny słychać wyrażny klekot i stukanie przez chwile . po tym jak silnik zejdzie z obrotow to wszystko cichnie i jest ok . Czy cos jest nie tak czy tylko jest to spowodowane ze olej zlecial do miski ?? PROSZĘ o pomoc bo chyba tak nie powinno sie dziać . ( 320i M50 silnik 93r) pozdro
Opublikowano
Nie powinno tak być mimo wszystko.Zależy jaki masz olej,bo czasem on jest przyczyną,a czy w kazdej temperaturze takie coś występuje?? czy tylko jak jest dość chłodno na dworze??
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Nom Panie dzieju, umnie bylo podobnie. Zaczynalo sie od porannego lekkiego klekotu przy odpalaniu, zalalem puszka motodoktora, po przejechaniu 15 tys juz nawet i moto doktor nie pomaga, silnik chodzi przez caly czas jak stary kombajn, a przy odpalaniu to malo co nie wyskoczy spod maski, jade jutro na regulacje zaworow.
Opublikowano
Panowie, problem z cykaniem przy porannym rozruchu to wina hydraulicznych popychaczy zaworowych. Po prostu są juz trochę zurzyte i nie sa w stanie utrzymac oleju pod ciśnieniem przez całą noc. Kiedy silnik nie pracuje część zaworów zostaje w pozycji otwartej. Wałek rozrządu ciśnie na popychacze i powoli uchodzi z nich olej. Po rozruchu na tych zaworach przez chwilę jest za durzy luz zaworowy, ale kasuje się on w monencie kiedy ciśnienie oleju dojdzie do głowicy. W takim przypadku nie należy się tym zbytnio przejmować. Koszt wymiany popychaczy jest ogromny, a nie jest to szkodliwe dla silnika. Chyba ze cykanie nie ustępuje w kilka sekund po odpaleniu. Jezeli stuka cały czas to trzeba juz cos z tym zrobić. Czasem pomaga zalanie oleju wyzszej jakosci. Tak przynajmniej jest w przypadku silników M50. Silniki czterocylindrowe mają trochę inną konstrukcję i tam występuje problem ze zużywającym się wałkiem i dźwigienkami szczególnie M40. Pomysłu z motodoktorem można tylko pogratulować. Prawdopodobnie na własne zyczenie pogorszyłeś sprawę.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, podepnę się pod temat, gdyż mam podobny problem z klepiącymi zaworami. Od jakiegoś czasu zawory sobie dość mocno poklepują, co dziwne raz stukają, a raz nie i silnik chodzi jak zegarek. Silnik cały czas jeździł na Mobilu 10W/40, zmieniliśmy na Valvoline i jest to samo. Co to może być, że raz stukają a raz nie? Niezależnie od temperatury silnika, obrotów etc. :?: :?:

aha autko to E36 1991r 1.8

Opublikowano
Kolega ZETS jeśli chodzi o twój silnik zapewne M40 to masz do wymiany wałek konikami i popychaczami(to ostatnie niekoniecznie) Wada tychże silników . Wycierają sie niezależnie od rodzaju oleju. Jak już wiele razy zachęcałem ....możliwa jest wymiana koników na koniki z m43 i dorobienie pastylek. Pewien gość pan Andrzej z Aleksandrowa Łódzkiego może rozwiązać problem na zawsze :8)
Opublikowano
Kolega ZETS jeśli chodzi o twój silnik zapewne M40 to masz do wymiany wałek konikami i popychaczami(to ostatnie niekoniecznie) Wada tychże silników . Wycierają sie niezależnie od rodzaju oleju. Jak już wiele razy zachęcałem ....możliwa jest wymiana koników na koniki z m43 i dorobienie pastylek. Pewien gość pan Andrzej z Aleksandrowa Łódzkiego może rozwiązać problem na zawsze :8)

Dzięki za odpowiedź, o wałku w tym silniku już słyszałem, ale dziwi mnie to że tak jak już pisałem wyżej silnik chodzi jak zegarek, a czasem ma momenty że klepie niesamowicie. Jakby wałek był wytarty to na logike cały czas by klepało??

Opublikowano
Więc zwróć uwage na same hydropychacze ...one jak sa zatarte albo latają luźno to nie trzymają oleju i będą klepać