Skocz do zawartości

Tarcze+Klocki c.d.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tak na początku to założyłem ten temat ponieważ pierwotny temat został zdominowany przez przedziwną polemikę całkowicie nie na temat doboru tarcz, klocków hamulcowych. http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=104870&highlight=hamulce

Chciałbym zapytać Szanownych Forumowiczów jakim rozwiązaniem jest zestaw hamulcowy tzn. tarcze + klocki + czujniki firmy BOSCH. Czy Ktoś z Was przez przypadek a może rozmyślnie montował takie cudo?

Jestem laikiem pod względem mechanicznym a zbliża się czas wymiany tarcz i klocków z przodu (kończą się - tak powiedział mechanik) i klocki z tyłu. Dzwoniłem do ASO i poznałem ceny części oraz robocizny. Z uwzględnieniem rabatu całość wymiany tzn:

- tarcze przód: 2*325,25zł

- tarcze tył: 2*240,30zł

- klocki przód: 326,70zł

- klocki tył: 335,70zł

- czujnik przód + tył: 126,00zł

- ręczny: 158,40zł

- robocizna: 450,00zł

W sumie około 2550,00zł

W serwisie BOSCH powiedziano mi że cena tych wszystkich części mieściła by się w granicach 1500,00zł + robocizna jakieś 350,00-400,00zł.

Tak więc mam pytanie czy wybór BOSCH to dobry pomysł. Pytam ponieważ kilka podzespołów w BMW jest oryginalnie montowanych tej firmy.

P.S. Dodam że chodzi o BMW e46 320D TURING (2004r).

P.S. II

Mam nadzieje, że oszczędzicie moją osobę i nie będziecie mnie zbyt ostro krytykować

Opublikowano

kup oryginalne tarcze a reszta moze byc zamiennikiem;

walczylem z tarczami ATE (kiedys je polecalem) i sie przejechalem....

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
  • Autor

Witam.

Dzieki za zainteresowanie i odpowiedz. Po namysle tez sklanialem sie do kupna czesci oryginalnych - mala roznica pomiedzy dobrymi zamiennikami a oryginalami.

Mam jeszcze jedno pytanie z tego co gdzies wyczytalem to oryginaly sa Jurida. Jesli tak to dziwna sprawa w ASO tarcza kosztuje okolo 330,00zl, a np. na stronie www.czescidobmw.pl o polowe tansze i nawet Zimmerman jest w granicach 250,00zl.

To wlasciwie jest powod moich pytan i watpliwosci czy wywalanie kasy w ASO 2 do 3 razy wiekszej na same czesci to sluszna sprawa.

Nadmieniam ze nie interesuje mnie zbytnio wpis do ksiazki serwisowej bo to akurat bezpieczenstwa i komfortu nie zapewni. Nie chodzi tez o pieniadze (w granicach rozsadku) - raczej o rozsadne ich wydatkowanie.

Jesli Ktos z Was mialby jakies sugestie na temat producentow i cen ich czesci (ukladu hamulcowego) to prosze o kontakt.

Pozdrawiam i dziekuje

meggiel.

Opublikowano

Ja osobiście kupiłbym dobre (raczej oryginalne, ale nie w ASO) tarcze, klocki i czujniki i podjechał na wymianę do dobrego warsztatu.

Koszt dużo niższy niż ASO i Bosch.

Tym bardziej, jeśli tak mocno nie zależy Ci na wpisie w książce, a zamiast tego wolisz zaoszczędzić naprawde sporą sumę pieniędzy, którą można przeznaczyć na inne naprawy...

Np z rabatem 30% w Focie płaciłem za ori Textary na przód do 320d M47N jakoś 140zł.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

nie ma za co :)

IMO nie kombinuj- ze wzgledu na mala roznice w cenie zainwestuj w oryginalne tarcze; klocki i czujnik mozesz kupic w zamienniku (klocki textar, ate itp sa ok)

jak wspomnialem przerabialem temat i przez moja niewiedze wyszlo x3...

nowe tarcze tez bywaja krzywe (tak bylo w moim przypadku)

jeszcze jedna uwaga-poszukaj zakladu, ktory ma sprzet do pomiaru "bicia" tarcz.

a) jesli zalozysz nowe tarcze i okaza sie krzywe to pomiar to wylapie i bedzie mozna wymienic tarcze na nowe;

b) jesli zalozysz tarcze i okaza sie krzywe -ale po probie drogowej, to masz nikle szanse na wymiane/zwrot gotowki.

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
  • Autor

Witam.

Dziekuje za odpowiedzi.

Poszukalem troche i poczytalem. Okazuje sie ze wszyscy faktycznie radza ORYGINALNE tarcze - pytanie brzmi co to znaczy??? Kto w takim razie jest producentem takich tarcz??? Klocki to juz wiem z RealOem ze to sa Textary ale tarcze???

Po dłuższym namyśle chce sie zdecydowac pomiedzy BOSCHem a Zimmermanem ale nie tym nawiercanym.

To znaczy ktos mi polecil tarcze na przod i tyl Zimmerman i klocki JuridJ.

Z drugiej strony mam dobra oferte tarcz BOSCHa - naprawde niewielka roznica cenowa (okolo 100,00zł w sumie).

Teraz moje ostatnie pytanie co bedzie lepsze tj., bezpieczniejsze i trwalsze. Pytam aby nie popasc w jakies niepotrzebne dodatkowe koszty po 5000km.

Dziekuje i pozdrawiam.

meggiel

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam.

Dziekuje za odpowiedzi.

Poszukalem troche i poczytalem. Okazuje sie ze wszyscy faktycznie radza ORYGINALNE tarcze - pytanie brzmi co to znaczy??? Kto w takim razie jest producentem takich tarcz??? Klocki to juz wiem z RealOem ze to sa Textary ale tarcze???

Po dłuższym namyśle chce sie zdecydowac pomiedzy BOSCHem a Zimmermanem ale nie tym nawiercanym.

To znaczy ktos mi polecil tarcze na przod i tyl Zimmerman i klocki JuridJ.

Z drugiej strony mam dobra oferte tarcz BOSCHa - naprawde niewielka roznica cenowa (okolo 100,00zł w sumie).

Teraz moje ostatnie pytanie co bedzie lepsze tj., bezpieczniejsze i trwalsze. Pytam aby nie popasc w jakies niepotrzebne dodatkowe koszty po 5000km.

Dziekuje i pozdrawiam.

meggiel

Ja mam zestaw Jurid+Zimmerman od kolegi Maćka z czescidobmw.pl i sobie chwalę. Po około 10k km jest wszystko OK, a jeżdżę dynamicznie i czasem hamować trzeba :)

Odpuść sobie serwisy BOSCH i ASO, wydatek niewspółmierny do jakości usługi. Oryginalne tarcze są OK, ale markowe zamienniki niewiele im ustępują.