Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy i koleżanki

W kilku wątkach poruszany był temat "jakości" tarcz hamulcowych w E39 przed FL (tych mniejszych 296mm)

Moje pytanie brzmi czy ktoś kiedyś próbował swapować hamulce (konkretnie tarcze i zaciski) z wersji przed FL na wersje po FL gdzie tarcza ma 324mm????

czy wystarczyłoby zmienić sam zacisk + większa tarcza i już (wersja optymistyczna)

czy należałoby dorobić jażmo do obecnych mocowań

czy może zmiana całej piasty jażma i jeszcze 100 innych rzeczy??????(wersja pesymistyczna)

proszę o konkretne odpowiedzi

PZDR

GOLD CZEJJJN
Opublikowano

też mnie to interesuje i ciekawa sprawa wyszła na www.bmwfans.info a mianowicie różnica jest tylko teoretycznie w tarczach i w zaciskach i jarzmach zacisków

teoretycznie wymieniasz te trzy elementy i masz hamulce po lifcie:))

Ja w moim poprzednim aucie innej marki też taką zmianę robiłem i jest to jak najbardziej in plus.

Pozdro

PS: ja też myślę o taki swapie bo i tak mam tarcze prawdopodobnie do wymiany więc tylko zaciski i jazda:))

Opublikowano

niunia i oli możesz jakiegoś linka podesłać o tej dyskusji??

Btw przymierzasz się do zmiany w niedługim czasie...??

GOLD CZEJJJN
Opublikowano

kriz to nie jest dyskusja tylko katalog części bmw.

Jak u mnie okaże się że mam krzywe tarcze to przy wymianie tarcz pokuszę się o zmianę zacisków i tarcz na po FL.

Na razie walczę z kierownicą i jej drżeniem przy hamowaniu więc jak się okaże że to tarcze to może szybciej niż myślę wymienię hamulce na 324mm.

Pozdro