Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem pojawił się wczoraj, pojezdziłem po miescie z godzinke z predkocia patrolowa(20-40km/h) pod samym domem temperatura skoczyla ma maxa, zapalila sie czerwona kontrolka. Odkrecilem korek plynu bylo pod sam korek, ze bylo juz pozno i ciemno zostawilem problem na dzis. Dzis dolalem plynu do wlasciwego poziomu bo mi wczoraj ucieklo troche, jezdzilem po miescie pare kilometrow bylo ok, teraz wyskoczylem na trase mocniej podgonilem do 100 wszystko w porzadku wjechalem do miasta i znowu temperatura skoczyla na czerwone.

Zatrzymalem sie poczekalem troche nagle zaczela spadac dosc szybko do normalnego poziomu. Zanim do domu wrocilem musialem jeszcze 2 razy stawac bo gotowal sie.

Jaka moze byc przyczyna?

Termostat?

Pompa wody?

Jak napedzana jest pompa?

Gdzie siedzi termostat?

BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p
Opublikowano

jak nie odpowietrzyłeś na zimnym a tylko dolałeś to najkrutsza droga do zniszczenia silnika

pierw zalej i dobrze odpowietrz

pompa to ta oś na której jest wentylator a termostat znajdziesz nad pompą idzie do niego lewy wąż z chłodnicy (prawy górny też)

Opublikowano

pytanie jak odpowietrzyc, znajomy mowil mi ze przez ten odpowietrznik (kolo wlewu plynu) nie bardzo bo w bmw duze cisnienie jest w ukladzie i ta droga nie wolno.

Jaka przyczyna mogla byc zapowietrzenia? Gdzies nieszczelnosc

Opublikowano

mi też ostatnio temp rosła jak jeździłem po mieście i myślałem ze termostat.Kupiłem następnego dnia i pojechałem do znajomego na wymianę.Zaczął odpowietrzać bo powiedział że jemu się nie widzi że termostat padł.No i po odpowietrzeniu jest juz dobrze.Termostatu nie wymienił.

Odpowietrzał właśnie tym co wspomniałeś i co jakiś czas odkręcał jeszcze ten odpowietrznik co jest zaraz za górnym wężem od chłodnicy...(na tym plastiku co się węża zakłada)

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

A ciepłe powietrze leci z nawiewu?

Przy zapowietrzonym układzie niebyło by różnicy trasa czy miasto, odrazu po nagrzaniu zaczynał by się przegrzewać.

Mi to pasuje na niesprawne Visco ( jeśli je masz, bo możesz mieć też wiatrak załączany elektrycznie ).

Na trasie silnik chłodzi pęd powietrza a w mieście pomaga mu właśnie wiatrak i jak padnie visco lub termowłącznik to będziesz tak miał.

Opublikowano
ta droga nie wolno.

nie rób sobie jaj !

jak nie odpowietrznikiem to którędy znajomy proponuje odpowietrzyć ?

kurcze aż wstyd to pisać ale na górze masz przyklejony temat Marka (Solarisa) - tu masz wszystko :

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=101732&sid=81049c43482b06fe57c8c641d24323fa

no i najważniejsze na ciepłym a tym bardziej gorącym silniku nie odkręca się ani korka chłodnicy ani odpowietrzników ! odkręcenie w tym momęcie odpowietrzników powoduje zapowietrzenie układu

Opublikowano
A ciepłe powietrze leci z nawiewu?

Przy zapowietrzonym układzie niebyło by różnicy trasa czy miasto, odrazu po nagrzaniu zaczynał by się przegrzewać.

mi leciało ciepłe powietrze a mimo to odpowietrzenie pomogło

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Teraz sprawa wygląda tak

10-15 minut jazdy, wszystko jest w porzadku, dzis przejechalem sie po miescie jakies 10minut, wyskoczylem na trase, podjechalem 100m i zaczal sie grzac, ale teraz temperatura nie dochodzi do czerwonego pola, gdzies tak na 3/4 zatrzymuje sie.

Cieple powietrze daje bez problemu.

Jak sie zagrzeje woda to potem jak przekrecam klucz na zaplon bulgoty slychac gdzies pod maska, zaplon wylaczam i bulgoty cichną.

?

Opublikowano
To jeździj dalej i patrz czy dochodzi do czerwonego :clap: Chyba liczysz na to że samo się naprawi.Tylko proszę nie pisz później "pomocy,głowicą pękła i co teraz robić??BMW TO ZŁOM" ehh... napisaliśmy Ci jakie mogą być powody Twojego problemu a Ty nam piszesz o kolejnej przejażdżce...

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Witam,ja sadze ze juz moze byc problem z glowica,moze nie odrazu ale przegzanie tego silnika jest fatalne w skutkach dla glowicy,sam tego doswiadczylem,obys nie mial tego problemu. Pozdrawiam.
m3GreenHell
Opublikowano

na temat:

problem chyba rozwiazany, odpowietrzylem tak jak napisane bylo w linku Dajana (dzieki), dolalem 1,5 litra plynu narazie zrobilem jakies 30km i jest dobrze.

Jedyny minus to ze urwalem srube od odpowietrznika przy wlewie plynu, ta plastikowa, na szczescie znajomy mial taka sama tyle ze metalowa, jutro pojade szukac gdzies takiej w plastiku, tak jak w oryginale.

Nie na temat:

Łukasz735- jak chcesz dyskutowac to poczytaj najpierw kilka słowników(jezdzij :clap: ), poza tym jak masz pisac takie pierd.oly to napisz do Przyjaciolki tam moze znajdziesz ludzi na swoim poziomie. Skoro uwazasz ze bmw to zlom to kup golfa 1,9d i nie bedziesz mial problemu.

Dzieki wielkie za pomoc.

Pozdro

Opublikowano

nie ma to jak czytać ze zrozumieniem :duh:

napisaliśmy Ci co może być,to napisałeś tylko że byłeś znowu na mieście więc napisałem ironicznie żebyś nie zakładał tematu typu ""pomocy,głowicą pękła i co teraz robić??BMW TO ZŁOM"... bo jak byś dalej tak jeździł to tak by się własnie stało.nie napisałeś nigdzie że podjąłeś jakieś próby naprawy auta.

jeśli odpowietrzyłeś i jest dobrze to nie ma problemu,mimo to że doszło do czerwonego nie musiało się nic stać w silniku.Mi też raz doszło do czerwonego w 528 ale do dziś kolega nią jeździ i jest dobrze.

a co to tego słownika to oświeć mnie jak się pisze słowo "jeździj" :norty: bo nie uważam żeby tu był jakiś błąd

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
pisze i mowi sie jezdz, a nie jezdzij :P . Ale to szczegol, kolega jest zdenerwowany, chcialby zeby autko biegalo jak wczesniej i stad jego uszczypliwosc. :P
Opublikowano
Ale to szczegol, kolega jest zdenerwowany, chcialby zeby autko biegalo jak wczesniej i stad jego uszczypliwosc. :P

wiadome,nikt nie lubi jak się mu auto psuje...a tym bardziej przez takie usterki jak zapowietrzony układ.

pisze i mowi sie jezdz, a nie jezdzij :P .

to rozumiem że miałem napisać - To JEDŹ dalej po mieście i patrz czy dochodzi do czerwonego. :worried:

wystarczy wpisać w google "jeździj" i tym też się sugerowałem :?

One heart,one beat

Moja E32 735i