Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorry że zaczynam nowy temat ale nie mam czasu szukać(temat można usunąć)

Po usunięciu kata silnik na luzie gdy go przegazuje dusi się na wysokich obrotach.....I teraz nie wiem czy zła średnica rury czy coś z sondą? Gdzie ona jest w E-36 silnik 318ti 98r. przed katem czy za?

Opublikowano
przed idac od silnika oczywscie, i jedz do tych tlumikarzy i krzycz naa nich !! powinni cie poinformowac bo chyba znaja sie na rzeczy
Marcin-coupe...BMW theBestMachineontheWorld
Opublikowano
przed idac od silnika oczywscie, i jedz do tych tlumikarzy i krzycz naa nich !! powinni cie poinformowac bo chyba znaja sie na rzeczy

Spokojnie, czego zaraz najeżdzacie na tych tłumikarzy.Panowie nie chce Wam robić wykładu o moralności ale starajcie się najwiecej rzeczy jak to tylko możliwe załatwiać normalnie po ludzku.Dzieki temu oszczedzicie sobie tylko nerwow.Pojechać porozmawiać na spokojnie a nie z ,,mordą" lecieć do kogoś.Przecież to normalne że jeżeli daje się coś inne niż fabryczne to można się spodziewać że to może nie chodzić tak jak fabryka.

Jeżeli sonde masz przed katalizatorem - a pewnie tak masz -to mozliwe ze jak mowisz srednica rury moze być za mała.Logicznie rozumując miałoby to sens.

Opublikowano
JAk napisałem w innym poście stwierdzili że średnica jest dobra ale bez kata przy wysokich obrotach część spalin wraca i dlatego silnik jest słabszy i dławi się na wysokich obrotach. Zalecili...........kupno kata stwierdzając, iż bmki już tak mają :mad2:
Opublikowano

E36 318is - skok tłoka 81mm, w TI 83,50mm

średnica cylindrów is-84, ti 85mm,

stopień sprężania is-9,70, ti-10

moc is-103KM, ti-143KM

obroty mocy max is-5500, ti-6000

moment obrotowy is-168, ti-180

obroty momentu mac is-3900, ti-4300

przyśpieszenie is 10,3 it-9,9sek

Opublikowano
trzeba wiedziec ze puszka katalizatora jest takze obliczana jako komora kompensacyjna dla splin.... i wyciecie jej nie jest najlepszym pomyslem.... nie dalo sie usunoc samych bebechow katalizatora a zostawic puszki??? - wtedy nie ma raczej takich problemow....
Opublikowano
Widzę, że jeździsz compaktem, więc ci powiem, że mój po wyjęciu katalizatora zaczął jeździć kiepsko - nie wiem jak twój, ale mój (316i 1999r motor 1.9 jak w 316i E46) ma dwie sondy, jedną przed katalizatorem a drugą za katalizatorem. Silnik chodził bardzo nierówno i w serwisie powiedzieli mi, że to za bardzo naszpikowane auto elektroniką żeby można było sobie tak po prostu wywalić katalizator i będzie wszystko ok. Wsadziłem więc nowy i po problemach. Ale nawiasem mówiąc kolega w 318i Touring 1998r wyciął katalizator i dalej jeździ bezproblemowo. Widocznie kompakty tak mają....
Tomek