Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam :)

Od niedawna jestem posiadaczką ślicznej E30 z silnikiem 2,4td z 1988roku. Mój problem jest taki. Od samego ruszenia mój prędkościomierz przekłamuje o ok 10km/h tzn jadę np 80km/h a w rzeczywistości jest to 70km/h (sprawdzane GPS'em i z innymi autami). Jako, że licznik jest elektroniczny to pewnie będzie problem z przeskalowaniem go by dobrze pokazywał. Z tego co się orientuję to most mam 3,25 czyli taki jaki powinien być w tym modelu z turbo dieslem. Jak mogę to sobie sama przeskalować by mi nie przekłamywał ? Czym to może byś spowodowane ? Opony mam w rozmiarze 175/70 R14. Z góry dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez Ineczka
Opublikowano
upewnij się dokładnie jak ci przekłamuje tz.czy proporcjonalnie do prędkości(np.o 10 %czyli zamiast 40 jest 36 lub 44 zamiast 100 jest 90 lub 110 itd)wtedy najprościej jest zmienić opony-koła,a jeżeli przekłamuje stale o tę samą wartość (np 10 km/h)to najprościej jest przełożyć wskazówkę prędkościomierza.
Opublikowano
a jeżeli przekłamuje stale o tę samą wartość (np 10 km/h)to najprościej jest przełożyć wskazówkę prędkościomierza.

Hmmm a nie ma tam przypadkiem ogranicznika w pozycji 0, na którym owa wzkazówka w E30 się opiera??? Jesli jest to jak chcesz przełożyć ową wskazówkę - pod ogranicznik??? To będzie wiecznie stała w pozycji 0 :P

A z kołami uwaga słuszna - należy sprawdzić czy średnica koła jest taka jaką zaleca producent.

Opublikowano
z tego co się doczytałam w jednej książce, to powinnam mieć oponki 195/65 r14H. Ale takie szerokie to raczej na lato powinny być a nie na zimę ;) I ogranicznik na prędkościomierzu mam ;)
Opublikowano
ogranicznik nie jest punktem 0 w położeniu wskazówki(jak sie ją przełoży za ogranicznik to jeszcze trochę opadnie )i dlatego można ją przełożyć na osi,oczywiście w granicach rozsądku, zarówno w górę jak i w dół
Opublikowano

Sprawdziłam w książce jakie opony powinnam mieć i jest tego 5 rodzajów:

195/65 R14 89H

TD 200/60 R 365 88H

205/55 R15 97V

175/70 R14 87 QT <- te mam

195/60 R14 89 QT

Więc wychodzi na to, że mam prawidłowe oponki założone.

Opublikowano
z tego co się doczytałam w jednej książce, to powinnam mieć oponki 195/65 r14H.

195/65/R14 mają średnicę koła = 609,1mm

175/70/R14 mają śerdnicę koła = 600,6mm

różnica w pokonanej drodze na 1 obrocie koła wynosi prawie 27mm.

Natomiast nie jest to aż tyle aby prędkościomierz zaniżał ci wartości o przeszło 10%.

Jeśli nie było nic ruszane z mostem i jego przełożeniem to możesz próbować z lekką kalibracją licznika - tylko obawiam się iż tym sposobem zbyt wiele nie zdziałasz gdyż chcąc grzebać w liczniku musisz mieć go na postoju ( podczas jazdy nie będziesz tam przecież grzebać ).

Na postoju licznik będzie w skrajnym położeniu a wskazówka oparta o ogranicznik. Trzeba mieć wiele szczęscia aby wyjąć wskazówkę, wykalibrować na żądanej wartości i założyć spowrotem tak aby się nic nie pokręciło.

Powodzenia