Skocz do zawartości

320d M47 - stukanie układu wydechowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam następujący problem związany z układem wydechowym. Po nagrzaniu silnika (wskazówka co najmniej 3-4 mm na lewo od pionu), zaczyna coś stukać w układzie wydechowym. Stukanie występuje tylko na wolnych obrotach, nawet niewielka przegazówka likwiduje problem. Na kanale, wspólnie z mechanikiem ustaliliśmy, że stuka katalizator. Ale.... zawsze jakieś ale :(

Czytając różne posty nawet te, luźno związane z tematem wydechu trafiłem na niekończącą się epopeję walki kolegów forumowiczów z szarpnięciem tego silnika przy gaszeniu (notabene, problem występuje i u mnie, ale na razie nie jest specjalnie irytujący) - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=100711&postdays=0&postorder=asc&start=0 .

Jednym z pierwszych kroków osób walczących z problem była wymiana poduszek pod silnikiem i skrzynią. Problemu to nie rozwiązało, ale drgania w trakcie pracy silnika wyrazie się zmniejszyły. W związku z tym zastanawiam się, co jeśli faktycznie stuka katalizator, ale przyczyna stukania leży gdzie indziej (np. w poduszkach), i po wymianie kata problem nie zniknie (albo zniknie na krótko). Z drugie strony, gdyby z katem wszystko było ok, to nawet gdyby przenosiły się jakieś drgania z silnika, to raczej by nie stukał... chyba.

Problem zaczął się po wymianie łącznika elastycznego. Czy możliwe żeby łącznik był wadliwy, albo tłumikarz spaprał robę i uszkodził kat? Zabieg wymiany przeprowadziłem w renomowanym warsztacie zajmującym się układami wydechowymi.

Macie jakieś sugestie, co mogłoby powodować takie drgania i w rezultacie stuki kata?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tłumikarz zdecydowanie mógł spartolić robotę (nie mówię, że spartolił). U mnie po wymianie łącznika pojawił się nie do wytrzymania hałas, a przemian metaliczny i głuchy. Poprawiał już kto inny, wolałem nie ryzykować. Dodatkowo wydechkońcowy siedział krzywo patrząc od tyłu auta.

W dobrym serwisie BMW (nieautoryzowanym :hand: ), gdzie mam samych pasjonatów, panuje opinia, że wymiana łącznika sama w sobie jest trochę sztukowaniem, bo nie ma części zamiennej i bawarczycy nie przewidzieli wymiany samego tego elementu. Wiadomo jednak, że wszyscy się na to decydujemy, mając jako drugą opcję wymianę połowy wydechu. Efekt jest jednak taki, że często po wymianie pojawiają się problemy.

Opublikowano
jeżeli jestes po wymianie łącznika elastycznego i coś Ci stuka to prawdopodobnie ostatni tłumik o obudowe. To wszystko. Nalezy poprawić :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi też coś stuka ale u mnie to tak jakby te osłony termiczne zrobione z aluminium. Moim zdaniem wszystko kwestia ustawienia.

Wlasnie wymieniam wydech na pełny przelotowy z kwasowki, opisze wszystko w linku z podpisu.

A powiedz mi czy masz rezonanse wyposażenia wewnątrz?

Opublikowano
Właśnie mam rezonanse, przy bardzo wolnej jeździe (2bieg, ok. 1000 obr/min, tyle że auto samo ciągnie), i stąd właśnie moje podejrzenie, że poduszki się powoli kończą. W czwartek planuje odwiedzić tłumikarza, który to robił, zobaczymy co zdziałają. Pod autem byłem ze 4 razy i zawsze wydaje mi się, że to drugi kat stuka.
Opublikowano

Wizyta u tłumikarza odwołana bo przestało stukać. Przez weekend postaram się dobrze rozgrzać cały układ i sprawdze czy będzie dalej hałasować.

Tudm a masz jakieś sugestie co do tego rezonansu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wizyta u tłumikarza odwołana bo przestało stukać. Przez weekend postaram się dobrze rozgrzać cały układ i sprawdze czy będzie dalej hałasować.

Tudm a masz jakieś sugestie co do tego rezonansu?

Chciałbym mieć a tak szukam na ślepo.

Kończę to i owo i wezmę się za tanie a trudne tematy:

- drgania i rezonanse,

- wariujacy panel klimy,

- mam wieczny problem z nie fabrycznym alarmem, chce go zdemontować,

- sciemniacz bardzo hałasuje,

Itp.