Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pare pytan zwiazanych z tym modelem:

1.Czy wszystkie 320d od 2003r to wersje 150 konne ( czyli pozbawione problemow z pompa jak to bywalo wczesniej )

2.Czy ten silnik wystepuje tez ze skrzynia 5 biegowa ( ogladalem dzisiaj taka miala 5 biegow wlasciciel twierdzil ze to juz ten nowszy silnik )

3.Co myslicie o automacie w tym zestawie i jak ma sie ta skrzynia w porownaniu do manualnej. Chodzi dokladnie o to ktora jest bardziej wytrzymala i nie posci czlowieka z torbami.

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

Opublikowano

1. 4 lata jezdzilem e46 150ps i nigdy nie mialem problemow, z pompa rowniez.

2. jak szukalem jej przed zakupem to wydawalo mi sie ze widzialem tez 5-biegowa, ale nie wiem czy mi sie cos pomylilo czy nie:)

na 99% juz same 6-stki sa

3. to nie jest stare auto wiec w jednej i drugiej nie powinno byc problemow

to juz chyba kwestia gustu, ja obecnie ciagle delektuje sie manualami i takie tylko kupuje

ale za jakis czas pewnie przyjdzie tez pora na automat

ale jeszcze nie teraz:)

a no i oczywiscie 150ps wychodzila juz pod koniec 2002 roku zeby nie bylo

ogolnie samochod wedlug mnie bardzo dobry, oprocz problemow z wycieraczka tylnia, czujnikiem parkowania i raz z elektryka szyb problemow nie mialem

zawieszenie bardzo wytrzymale

super samochod wedlug mnie

Opublikowano
2. jak szukalem jej przed zakupem to wydawalo mi sie ze widzialem tez 5-biegowa, ale nie wiem czy mi sie cos pomylilo czy nie:)

na 99% juz same 6-stki sa

Ja mam E46 320d z 01/2003 i mam 5 biegowa skrzynie...

Wedlug realoem skrzynie 6 biegowa montowali od 03/2003

Opublikowano
ja mam automata i o manualu nie chce słyszeć.Pewnie manual jest wytrzymalszy ale jak pojezdzisz troche automatem to nie przejdziesz juz na manualną skrzynie.Lift wychodził od 2001 roku i to juz była ta 150konna.Ja mam 2002rok i jest 5 biegowa.Pompy były wadliwe w tej przed liftem tak wiec nie bój się.
Opublikowano
Ja mam tez automat septronic z 2004r i jeździ sie super juz nie chcę manuala.Przd tem miałem e46 320d z 2002 ze stycznia i miała 150ps i 5 skrzynie.Jeśli wybierzesz automat to musisz sie liczyć z większym spalaniem ok 1,5l więcej ale polecam.
Opublikowano

Tylko ponoc automat w 320d to niezbyt udana konstrukcja GM choc prawda jest ze jak trafisz tak masz :mrgreen:

Mialem kiedys automat w Oplu Vectra A w polaczeniu z 2.0 benzyna i naprawde fajnie ( przed moim zakupem byl remont za 3000zl ) Ja pojezdzilem nia z 30 tys km bez problemow.

Opublikowano
Witam. Juz ci wszystko tlumacze. Silnik 150KM pojawil sie w modelu e46 po liftingu czyli drugiej polowie 2001. Wtedy byl ze skrzynia 5 biegow( licznik obrotomierza skalowy do 4,5tys potem czerwone pole). W drugiej polowie 2003 byl kolejny lifting wtedy te jednostki dostaly skrzynie 6 biegowa i licznik obr skalowany do 5tys obr.). Lepiej kupic po tym drugim lifcie gdyz byl poprawiony program w kasecie silnika ktory podobno rozwalal turbiny we wczesniejszych modeleach. Niedotyczylo to modeli dobrze serwisowanych w bmw bo serwisy po cichu zmienialo softa...
Opublikowano

No teraz to juz wiem prawie wszystko. :cool2: Dzieki bardzo Szczerze mowiac nie mialem okazji jechac Bmw z automatem ,wiec nawet niewiem czy jest plynny ? Ogladalem w niedziele 320d (5biegow) 2003 rok Nawet przyjemnie w koncu to jedyna sluszna marka :roll2: Wiadomo ze po e46328 nie jedzie to za bardzo ,ale cos tam w fotel gniecie :mrgreen: Do rzeczy niewiem czy tak ma byc ,bo moje spostrzerzenia to:

1. Nie odczuwalem momentu wlaczenia turbo zreszta dzwiekow zadnych tez nie bylo ( w zony Clio 1.5 dci tez nie czuje :norty: ) Auto przyspiesza plynnie sprawdzalem od 3 biegu z malych obrotow.

2. Po depnieciu na maxa w podloge cos tam zapylilo za mna czarno ,ale nic strasznego wiec chyba norma. Na postoju dalem w palnik nie kopci przy normalnej jezdzie tez nie.

3. Po nagrzaniu silnika przewod do chlodnicy mieciutki wiec glowica ok

Po takim tescie chyba powinno byc wszystko ok

Opublikowano
No z tym to akurat moze byc problem czasami bialy, terrorysta, murzyn itd hahaa ten to byl akurat zmixowany pakistan Full service z Bmw ,ale pod otwarciu maski :duh: napewno nie dbal i mysle ze niewie co to wychladzanie turbiny. Nie chcialem nawet o to pytac ,bo nawet niewiedzial jaki olej jest lany. Duzo bo o tym pisac niektorzy nie wiedza co to jest rozrzad i ze go sie wymienia!!!!!! :mad2: Dobrze ze Bmki maja lancuch.