Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od pewnego czasu walcze z bardzo dlugim nagrzewaniem silnika. Mianowicie chodzi o to, ze zanim wskazowka dojdzie do polowy zakresu mija ok 30 minut (jazda w miescie), 10-15km.

Auto ma zalozona instalacje gazowa( sekwencja );

Wszystko byloby fajnie gdyby nie to ze pali ok 18 litrow benzyny, nie majac nawet szans przelaczyc sie na gaz (za niska temp wody).

Po zaczerpnieciu wiadomosci z google oraz przegladnieciu forum, wymienilem termostat, odpowietrzylem uklad - niestety nie pomoglo.

Obecnie jestem po wymianie:

2 x termostat (jeden zagotowalem w garnku z woda aby miec pewnosc, ze dziala.

pompa wody (woda uciekala przez lozysko).

visco + smiglo (urwana lopatka).

Autko podpiete pod komputer nie pokazuje zadnych bledow...

Za kazdym razem odpowietrzylem uklad, nowy plyn itp itd.

Mechanikow do ktorych zwrocilem sie z problemem moznaby podzielic na dwie grupy: Tych co wmawiaja, ze tak ma byc oraz Takich, ktorzy rozkladaja rece i nie maja pojecia co to moze byc.

Autko to 318i z 1994 roku z silnikiem M43, wszystko standardowe. Aha samochod posiada klimatyzacje.

Moze, ktorys z kolegow (lub kolezanek) mial podobny problem lub ma pomysl dlaczego tak sie dzieje.

Z gory dziekuje za pomoc oraz przepraszam za brak ogonkow(problemy techniczne )... :?

Opublikowano

Ahhh... zapomnialem dodac ze oba czujniki temperatury(niebieski - deska oraz czarny ecu) rowniez wymienilem.

A co do komputera, to nie jestem pewnien czy mam taka opcje zeby wyswietlac temeprature wody (carsoft 6.5).

pozdrawiam,

alealek

13/03:

Pytanie do fachowcow:

1) Czy brak plastikowych kanalow pod zderzakiem (tych co kieruja powietrze na hamulce) moglby powodowac az takie niedogrzewanie silnika (powietrze zamiast na tarcze, leci prosto do komory silnika).

2)Czy uklad klimatyzacji moze miec z tym cos wspolnego?? Jak wlacze klime to wieje tylko morozne powietrze bez wzgledu na ustawienia temperatury (manulanie).

3)Na szybe zawsze leci gorace powietrze, niezaleznie od tego czy pokretlo jest na zimnym czy na goracym. Pewnie elektrozawor jest caly czas otwarty - ale czy to mogloby powodowac niedogrzewanie??

Opublikowano

1) Czy brak plastikowych kanalow pod zderzakiem (tych co kieruja powietrze na hamulce) moglby powodowac az takie niedogrzewanie silnika (powietrze zamiast na tarcze, leci prosto do komory silnika).

Ja też nie mam tych kanałów co kierują powietrze na tarcze i silnik grzeje się prawidłowo więc raczej nie ma to wpływu na niedogrzany silnik

Opublikowano
ja miałem dość podobną sytuację jak do reduktora od gazu podłaczyłem odwrotnie węże z wodą (bo myślałem że zawodnik któy wymieniał reduktor źle je podłączył) tylko że mi temperatura silnika rosła, ale nie ogrzewał siereduktor i nie chciał przełaczyć. Jeśli ktoś ostatnio grzebał przy reduktorze to może to być to.
Opublikowano

Nie, na pewno takie wpływu by to nie miało.

2)Czy uklad klimatyzacji moze miec z tym cos wspolnego?? Jak wlacze klime to wieje tylko morozne powietrze bez wzgledu na ustawienia temperatury (manulanie).

A jak ustawisz ciepłe powietrze na środkowej kratce nawiewu (to czym się reguluje temperaturę jak klima jest wyłączona)?

3)Na szybe zawsze leci gorace powietrze, niezaleznie od tego czy pokretlo jest na zimnym czy na goracym. Pewnie elektrozawor jest caly czas otwarty - ale czy to mogloby powodowac niedogrzewanie??

Mam tak samo - to chyba normalne. Zresztą u mnie przy ogrzewaniu na max też się szybko nagrzewa.

To już pewnie sprawdziłeś:

Czy chłodnica pozostaje zimna do czasu nagrzania?

Czy chłodnica klimy jest zimna - słyszałem, że może ona wspomagać układ chłodzenia, kiedy nie wydala - może tu coś szwankuje?

Czy wiatrak od wisco chodzi normalne, czy ciągle na full?

Opublikowano
alealek napisał:

A jak ustawisz ciepłe powietrze na środkowej kratce nawiewu (to czym się reguluje temperaturę jak klima jest wyłączona)?

Na zimnym jest caly czas. Regulacja temperatury na panelu z klima nic nie daje - zawsze zimne (mrozne) powietrze leci.

To już pewnie sprawdziłeś:

Czy chłodnica pozostaje zimna do czasu nagrzania?

Czy chłodnica klimy jest zimna - słyszałem, że może ona wspomagać układ chłodzenia, kiedy nie wydala - może tu coś szwankuje?

Czy wiatrak od wisco chodzi normalne, czy ciągle na full?

Tak od tych rzeczy wlasnie zaczynalem. Chlodnica caly czas zimna az do czasu nagrzania. Wisco wymienione (zapieczone bylo, i caly czas na full obrotach chodzilo), razem z wiatrakiem (urwalo jedna lopatke).

A z ta chlodnica od klimy to sprawdze dokladnie. Gdzie jej szukac dokladnie i czego sie spodziewac przy wylaczonej klimatyzacji (czy chlodnica powinna byc zimna itp. )?

Przy reduktorze nic nie bylo robione, nabiera temperature rowno z silnikiem.