Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam u siebie już strasznie zajechane szkła reflektorów (zwykłe, nie xenony). Chcę je zmienić.

Czy ktoś już to robił u siebie? Czy ciężko to zrobić?

Gdzie można dostać takie szkła? Net przekopałem. Niestety, bez powodzenia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz to spokojnie zrobić sam. Koszt w ASO zeszły rok 160 zł/szt.

Tu masz budowę lampy:

http://bmwfans.info/original/E46/Lim/320d-M47/ECE/L/N/1999/06/mg-63/ill-63_0472/

Po ściągnięciu uszczelki (9) zamontowanej od góry na lampie i wyjęciu kierunkowskazu, powinieneś zdjąć też całkowicie listewkę pod kloszem (łatwiejszy dostęp) i masz dojście do klosza. Wtedy odpinasz klosz z siedmiu - jeśli dobrze pamiętam - zaczepów i jest twój.

Czekam właśnie na nowe uszczelki, bo lampy zaczęły parować, więc jak chcesz poczekać, to mogę zrobić instrukcję z fotkami i wrzucę do działu Zrób To Sam. O ile już takiej nie ma.

Opublikowano

Panowie, zorientowałem sie w temacie i to co zdążyłem ustalić.

Koszt w ASO szkieł to obecnie ok 310zł za sztukę. Cena kosmos jak za same szkła. Poza ASO te szkła praktycznie sa niedostępne.

Na allegro nie znalazłem ofert. Jedyne co ma sens teraz to kupić oryginalne kompletne lampy za ok 300 za sztuke i sprzedać później swoje z matowym kloszem, zeby zwróciły sie częściowo koszty.

Można jeszcze polerować jak to zrobił TUDM, ale chyba nie mam tyle cierpliwości :roll2:

Jeśli u kogoś w regionie są takie klosze za mniejszą kase, niech da znać. Pozdr.