Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chyba nie wlacza mi sie wogole turbina, co to moze byc?

Tata byl u mechanika w sobote zeby popatrzyl na pompe wtryskowa bo cos mi kapie ropa z niej. Mechanik odkrecil kolektor zeby sie jej przygladnac, ale nic nie zdzialal i skrecil wszystko z powrotem. Tata wrocil i wstawil autko do garazu. Dzisiaj wsiadlem do samochodu i jest strasznie slabe, wogole nie ma tego odejscia tak jak dawniej od ok 2000rpm.

Ja wnioskuje ze tak jakby turbina sie wogole nie wlaczala, wchodzi na obroty plynnie, zadnych szarpniec, tyle ze nie ma mocy.

Dodam ze wczesniej przed ta "naprawa" bylo wszytsko ok, nawet przy tym kapaniu ropy z pompy nic sie nie dziala z moca autka.

I wlasnie mam pytanie co ten mechanik mogl tam zepsuc?

Opublikowano
sprawdz polaczenia rury od turbo moze ten spec dobrze wszystkiego nie poskrecal i ucieka ci doladowanie
Opublikowano

kolo pompy nawet nic nie ruszal, chodzilo mi glownie o sprawdzenie czy to faktycznie z pompy kapie to paliwo1. Nie rozkrecal jej wogole, zlozyl wszystko z powrotem i wlasnie szkoda ze tata tam byl a on jezdzi bardzo spokojnie i sie nie zorientowal ze silnik nie ma mocy.

Gadalem z gosciem juz i kazal przyjechac to bedzie to sprawdzal, tyle ze ja mam czas dopiero w piatek do niego jechac.

Patrzylem dzisiaj na silnik i wszystko juz wydaje sie byc dobrze skrecone, jedyne co to ledwo byly chwycone 2 sroby ktore lacza srebrna rurke (ok 2cm srednicy) z gumowo-plastikowym wezem (chyba od interculera), dokrecilem je ale zadnego efektu nie ma.

A autko chodzi jakby turbo wogole nie dzialalo, nie czuc momentu kiedy sie powinno wlaczac. Jak cisnalem do 4000 na trojce to idzie caly czas plynnie, bez szarpniec ale strasznie wolno przyspiesza, na kazdym biegu to samo jest.

moze wie ktos od czego jest ta srebrna rurka?