Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuje wymienic uszczelke pokrywy zaworow i tych srodkowych poniewaz olej mi pluje na swiece. Czy moze mi ktos napisac jak to samemu naprawic? I czy jest dużo grzebania by to wymienić samemu?? Auto o ktorym pisze to wresja bmw e34 24v 2.0 l Z gory dziekuje za pomoc

Opublikowano
Ostatnio robiłem taki zabieg u siebie w e-39, tzn kolega robił a ja mu pomagałem :D , zdejmujesz zaslepke z góry, odpinasz wtyczki od cewek, cewki wyjmujesz rowniez, tylko ten znajomy pukładał je tak, zeby później włożyć w to samo miejsce, nie wiem czy to ma znaczenie. Po bokach masz śrubki dojrzysz je napewno i odkręcasz pokrywe zaworów, zdejmujesz i wyjmujesz uszczelkę. Zajrzyj na real oem tam masz schemat gdzie są śrubki itp żebys wiedział co i jak. Oczywiście pokrywę zaworów lepiej wyczyscic benzyna ale nie musisz. SPrawdz w jakim stanie masz wałek i tak dalej, jak jest syf warto wyczyscic, tylko uwazaj zeby zaden paproch nie dostał sie do środka. Wymień świece również przy okazji, skoro kapie Ci olej na nie, nie jest to droga impreza a warto. Pozdrawiam, może ktos to lepiej opisze, ale zbytniej filozofii nie ma przy tym. Zwróc uwage, aby dokladnie umiescic uszczelke tam gdzie nalezy zeby nic nie wystawało i tak dalej i później również dokładnie przypasuj pokrywę zaworów do tej nowej uszczelki. Moja stara była tak twarda ze pekła w rękach przy zdejmowaniu, nie dziwie sie ze ciekł olej. Teraz jak reką odjął
Opublikowano

Niedawno robiłem to u siebie a wiec

1. Odkrec plastikowa osłone silnika ta co jest korek oleju i ta druga bedzie wtedy latwiej.

2. Odkrec wszystkie cewki ktore masz na swiecach jest ich 6

3. Przezuc je na kolektor ssacy zeby nie przeszkadzały.

4. Potem srobki na srodu i dookoła pokrywy zarow i pokrywa zdjeta.

Uszczelki polecam Victor Reinz ida 3, dokrecaj z głowa bo ja jedna szpilke urwałem. Powodzenia.