Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś pomoże...

Od kilku dni wycieraczka działa jak chce, podobnie wygląda sytuacja ze spryskiwaczem tylnej szyby. Raz się załączy, raz się nie załączy, dziś jadę i wycieraczka działa, a nie jest włączona. Miał ktoś coś takiego?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
podepne sie.mam ten sam problem.a juz mialem nowy post zakladac a tu prosze kolega mnie ubiegl. odnosnie tematu.czy ktos wie czy wycieraczka jest sterowana przez komputer czy to tylko awaria mechaniczna,podejrzewam przelacznik przy kierownicy.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
W tamtym czasie wyciągnąłem bezpiecznik numer 15, by pozbyć się wycierania, natomiast korzystając z dobrej pogody podszedłem do tematu. Okazało się, że wysunął się pręcik, który wychodzi z mechanizmu wycieraczki w tylnej szybie, a powinien wchodzić do części mechanizmu umieszczonego w tylnej klapie. Pociągnąłem kombinerkami, przesmarowałem i działa jak trzeba. Najprawdopodobniej problem pojawił się w ziemie w związku z przymarznięciem wycieraczki do szyby - mam wrażenie, że element ten jest formą zabezpieczenia.
Opublikowano
No to i ja się podłączę, mam co prawda e36, ale nie ma sensu zakładać nowego postu , mam nadzieję że pomożecie.Chodzi o sterowanie tylnej wycieraczki w moim kombi.Chcąc załączyć tylną wycieraczkę trzeba manetkę od wycieraczek przesunąć od siebie,wtedy wycieraczka zaczyna pracować, ale pracuje cyklicznie, dodatkowo w ten sam sposób spryskuje się tylną szybę płynem.No i powstaje paradoks, bo za każdym razem kiedy chcę przetrzeć tylną szybę (np. deszcz) działa również spryskiwacz oraz trzeba pamiętać żeby ją jeszcze wyłączyć bo chodzi co jakiś czas.Czy tak ma być i nie da się np. tylko włączyć wycieraczki bez jednoczesnego spryskiwania?Dodam że próbowałem różnych kombinacji ale jak dotąd nie trafiłem na nic innego.Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
Opublikowano
W e46 i kilku innych autach które użytkowałem było tak: klik w pozycję 1 od siebie - wycieraczka, i popchnięcie od siebie dalej do pozycji 2 (nie blokuje się) spryskiwacz.