Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W grudniu miałem planowaną wymianę oleju w silniku (320 td,150 KM,160 tyś km.) wcześniej zakład w którym wymieniałem polecił mi mobil 1 5w40 przy kolejnej wymianie musiałem niestety skorzystać z innego warsztatu i gość powiedział że taki olej nie istnieje i powiedział że to pomyłka i musi być mobil 1 5w50. Potem jednak postanowiłem sprawdzić już po wymienie za namową Pana i okazało się że tamten jednak istneije. Moje pytanie czy powinienem wrócić do tamtego obecnie od grudnia jeżdze na tym 5w50. Czy zmiana na poprzedni nie wpłynie negatywnie czytałem ze nie powinno się zmieniać na żadszy tutaj różnica jest chyba nie duża. Kolejna sprawa to czy mogę zminić olej na castrola bo taki poleca bmw a wcześinej neistety tego nie widziałem :/.

Dzięki za uwagi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Nie masz się czym martwić. Jeśli kontrolujesz stan oleju w silniku i wszystko jest ok, to problem nie istnieje. Olej 5W-40 i 5W-50 ma tą samą lepkość... 5W :mrgreen:

BMW poleca Castrola, bo ma z nim tłusty kontrakt, to na jakim oleju jeździsz zależy jednak od Twojej decyzji, mobil również spełnia normy bmw, o czym dowiesz się z opakowania oleju. Norma, którą spełniać powinien olej do Twojego auta to BMW Longlife-01.

A następnym razem :search: i nie panikuj...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Dzięki za info, wiec poczekam poprostu aż przejade na nim max 10tyś km bo ten z tego co widze nie ma longlife :/ wiec nie bede na nim długo jeździł i zaleje spowrotem 5w40 (choć ten ma longlife 98 tylko) a inne longlife tego producenta to dopiero longlife 04 dla oleju 5w30. Czy moge zmienić producenta oleju na innego bez szkody dla silnika podczas nastepnej wymiany?
Opublikowano
Dzięki za info, wiec poczekam poprostu aż przejade na nim max 10tyś km bo ten z tego co widze nie ma longlife :/ wiec nie bede na nim długo jeździł i zaleje spowrotem 5w40 (choć ten ma longlife 98 tylko) a inne longlife tego producenta to dopiero longlife 04 dla oleju 5w30. Czy moge zmienić producenta oleju na innego bez szkody dla silnika podczas nastepnej wymiany?

Mobil 1 5W50 to naprawdę bardzo dobry olej.

Nie wiem dlaczego się tak obawiasz.

A na LongLife ile chcesz przejeżdżać?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Na tych olejach od 15-25 tyś słyszałem.

A co do oleju 5w50, nie ma nic do tego oleju jednak nei był on przewidziany do mojego autka z tego co wiem i dlatego pytałem czy mogę zmienić na 5w40 albo nawet 5w30.