Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Padła mi skrzynia więc kupiłem drugą i zrobiłem eksperyment

Ze starej wypuściłem olej odkręciłem miskę i obejrzałem czy nie da się go wlać inną dziurką niż od spodu, no i znalazłem. Przy przewodach wychodzących ze skrzyni do chłodnicy troszeczkę poniżej (ok 1 cm) jest śrubka na klucz imbusowy (chyba 6), po jej odkręceniu można na ciasno włożyć przewód i wpompować olej.

Tak właśnie zrobiłem w starej skrzyni, weszło wszystko co się wylało i nie trzeba było kombinować od spodu i odpalać auta.

Po wlaniu odpaliłem i wypróbowałem wszystko chodziło tak jak wcześniej

Moje pytanie jest takie: czy ktoś to może przerabiał? nie ma jakiś przeciwwskazań? czy mogę tak wlać do tej nowo zakupionej? wkońcu do czegoś musi służyć ta śrubka (jest ich więcej, np po drugiej stronie czy z tyłu) nie chcę czegoś zepsuć na starcie

Proszę o jakieś opinie

Ps. wyleciało ze starej 8 litrów + jeszcze troszkę się wylało - powinno tak być? bo czytałem że wylatuje 3,5 czy 4 litry (coś mi tu nie pasuje)

skrzynia 5hp18 czarna tabliczka

Pozdrawiam

Opublikowano

Do mojej 5HP18 przy wymianie konwentera weszło prawie 10l oleju.Sama wymiana oleju okolo 5-6 litrow.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kupiłem 9 litrów mobila i chyba nie powinno zabraknąć

a tak poza tym to nikt się nie zna tak na skrzyni żeby powiedzieć czy można tamtędy wlewać?

Mechanicy mówią przyjedź to ci wleje a ja po pierwsze chce sam a po drugie to niby jak bez oleju dojadę?

wiec proszę o podpowiedź

Opublikowano
poco kombinujesz po góre... w misie od skrzyni sa dwa korki jeden do spuszczania drugi przelewowy do napełniania.... co robiła fabryka to sie nie dotyka.... na forum bylo setki razy jaki olej gdzie i ile i jak go wlac