Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Od jakiegos czasu borykam sie z szarpaniem silnika, wyglada to tak:

Odpalam auto, wrzucam 1-ke i gaz...auto idzie, ale po chwili go muli, po czym jest tak jakby odcinal doplyw paliwa i dawal z powrotem, jak juz wyjdzie powyzej 3000 obr to idzie jak burza...Aaaa i czasem strzela...

Na biegu jalowym efekt ten rzadko wystepuje - tylko przy obciazeniu...

Na cieplym silniku bardzo rzadko...

Wymienilem swiece, przeplywke, sprawdzilem kable WN - wykluczam tez raczej lewe powietrze i TPS...

Podejrzewam czujnik polozenia walu...

Prosze o pomoc...

Opublikowano

Od jakiegos czasu borykam sie z szarpaniem silnika, wyglada to tak:

Odpalam auto, wrzucam 1-ke i gaz...auto idzie, ale po chwili go muli, po czym jest tak jakby odcinal doplyw paliwa i dawal z powrotem, jak juz wyjdzie powyzej 3000 obr to idzie jak burzastrzela...

hmmm tez tak miałem jak ruszałem z kopyta z 1 biegu mam m43 ,ost wymieniałem filtr powietrza,podnosze obudowe patrze guma od przepływomierza pękła ahhh ,posklejałem super glutem (wczesniej juz musiała byc niewidocznie peknieta) i jest super ,pali gume z miejsca :-)))) ale to nie koniecznie ta guma moze byc przyczyna , w grę wchodzi również:

-podpora wału.

-sprzęgło.

Opublikowano
Ale to nie jest wina przenoszenia mocy na kola...Wina lezy gdzies od strony silnika, w generowaniu mocy a nie jej przenoszeniu...
Opublikowano
Tak jak napisal kolega sqnix, sprawdz gume od przeplywomierza. Posciskaj ja dobrze i powyginaj bo inaczej mozesz nie zobaczyc pekniecia, ktore tam moze byc i daje znac o sobie tylko kiedy silnik rusza sie wzgledem budy. U mnie tak bylo i po wymianie gumy cacko.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Za szybko sie cieszylem :(

Problem jest dalej ale wyglada to tak jakby jakis czujnik, ktory sie wlacza po jakichs 30-60 sek od startu sie wlaczal lub wylaczal...

Niewazne czy zimny czy cieply zawsze go muli i strzela, dopiero jak sie przejedzie juz te pareset metrow jest ok i jakos idzie (ale i tak nie ma takiego kopa jak powinien)...

Jakies sugestie??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dalej problemy...

Gdy jest calkiem zimny problemu niena, dopiero jak sie zagrzeje i go zgasze i ponownie odpale objawy znow nastepuja...

Sonda nowa, swiece, przeplywka tez...TPS ok (od 1,5 do 4 kOHM)

czujnik polozenia walka rozrzadu ok (1,35 kOHm), jedyne co to czujnik polozenia walu ma wartosc 550 OHm, a w ksiazce pisze ze powinno byc do 1 OHm...

Blad w ksiazce??

BMW E36 316i Compact 09' 94r

Opublikowano
Bylo dobrze bo silnik ostygl...Jak sie przejechalem po wymianie sondy to bylo ok...Ale jak wjechalem do garazu i pozniej chcialem jechac to znow sie zaczelo...(Dodam ze robilem reset kompa )...Acha sonda uniwersalna NGK czy jakos tak...
Opublikowano
Acha sonda uniwersalna NGK czy jakos tak...

pewnie z przekładaną wtyczką ze starej.

To na początek sprawdz czy nie puścił któryś kabelek od sondy na złonczce z wtyczką.

Raz kupiłem uniwersalną Boscha i nigdy więcej uniwersalnych nie kupię!!!

P.S

A jakie ma kolory kabelków nowa i stara???

Takie same???

Opublikowano

Sonda jest ok...Takie same kolory, wtyczka nie byla ruszana, kable byly spinane takimi zaciskami...

Pozatym cos by na kompie wyszlo a tu nic...zero bledow...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Temat zamkniety, problem rozwiazany...

Przyczyna byla uniwersalna sonda NGK...

Jak cos jest do wszystkiego to jest do d...

Pozdrawiam :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Problem wrocil, tylko ze efekt jest w mniejszym stopniu...:( :( :(

Dalej szarpie i dlawi ale bardzo sporadycznie...

I chyba to nie jest sonda skoro bylem w trasie ponad 2 tys km i spalanie bylo 7,2L/100km...