Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!

Jestem osoba bardzo zabiegana i z tego zabiegania zapomnialem o racie za OC. Pech się stał, że wczoraj jakiś palant wjechał mi w dupę!! :mad2:

I takie moje pytanie.

Czy będę miał teraz z tego jakieś kłopoty??

jesli to on wjechał tobie, to co ma TWOJE OC do rzeczy? to on bedzie ze swojego ubezpieczenia placic :)

po drugie: ochrona ubezpieczeniowa obowiazuje (z tego co wiem) przez caly czas trwania umowy, jesli zaplaciles pierwszą rate.

Jesli wiec nie zaplaciles drugiej, to OC masz nadal wazne i odszkodowanie komuś mozna z niego wyplacic, ale ubezpieczyciel moze cie scigac o zaplacenie zaleglej raty (i pewnie tak zrobi)

moja rada: zaplac jak najszybciej, bedzie problem z glowy

Opublikowano

Nie będzie się kontaktował, bo i po co? ;)

Jeśli masz nieopłaconą składkę, to jedyną negatywną konsekwencją będzie naliczenie przez ubezpieczyciela odsetek od niezapłaconej raty :)

Opublikowano

Jak narazie w Polsce OC raz wykupione jest ważne niezależnie od opłacania składek do momentu wypowiedzenia umowy - po to jest właśnie automatyczne przedłużanie. Zakład ubezpieczeń może np. nałożyć odsetki za opóźnienie w zapłacie, albo próbować ją wyegzekwować na drodze prawnej. Była już taka sytuacja, że zakład odmówił wypłacenia oc, bo właściciel samochodu nie opłacił składki na kolejny okres - skończyło się w sądzie i zakład przegrał.

To tak jakby osoba, która nie zapłaciła składki była winna. W przeciwnym wypadku nie ma to znaczenia.

Opublikowano

Sytuacja wygląda tak:

jak zapniałeś zapłacić kolejnej raty, to ubezpieczyciel zażąda zapłaty wszystkich pozostałych rat za rok ubezpieczeniowy jednocześnie (jeśli ci zostało więcej rat do zapłaty niż ta zaległa), jeśli to jest do zapłacania oststnia rata (np. druga z dwóch), to musisz jedynie nią zapłacić + ewentualne odsetki.

Jeśli natomiast skończyło Ci się ubezpieczenie, to automatycznie jesteś włączony do poprzedniego ubezpieczenia, jako prolongata ubezpieczenia w tej firmie na kolejny okres - i tu większość TU wymaga od spóźnialskich w takiej sytuacji zapłaty za cały okres w jednym kawałku.

Jeżeli jesteś ofiarą kolizji/wypadku, rzeczoznawca oczywiście może zażądać okazania polisy ubezpieczenia - jest to bezpodstawnie i nie masz obowiązku mu tego okazać, jedynie możesz słownie podać w jakiej firmie jesteś ubezpieczony.

Nie ma to nic do rzeczy w tym przypadku do wypłaty odszkodowania z OC sprawcy.

Opublikowano
A jeszcze jedno pytanie. Muszę się w tej chwili zgłosić do swojego ubezpieczyciela czy to tego co ten gość mnie puknął??

Kontaktujesz się tylko z TU sprawcy wypadku