Skocz do zawartości

naprawa w ASO a zwrot starych częsci ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odebrałem dziś auto z ASO po wymianie rozrusznika. Wymiana jak najbardziej płatna i za nowy rozrusznik i za wymianę fakturkę otrzymałem.

Poprosiłem o zwrot starego wyjętego z MOJEGO auta rozrusznika, na co usłyszałem że...'nie zwracają takich częsci bo na podstawie umowy jakiejś tam częsci typu alternator/rozrusznik/półosie' nie są oddawane klientowi tylko odsyłane do fabryki.

Czy to tak faktycznie jest czy to jakaś lokalna przypadłość ?

Bo powiem szczerze że pierwszy raz się z tym spotkałem i jeszcze nie wiem czy upominać się o swoje czy nie....

Stary rozrusznik wg. mojej znajomości mechaniki po wymianie tulejek będzie jak nowy więc zdecydowanie chętnie bym go posiadł z powrotem...

Opublikowano

Jestem bylym pracownikiem InterCarsu, nasi klienci czyli mechanicy zwracali wymontowane , uszkodzone półosie w zamian za inne- nie zawsze nowe, jednak sprawne po regeneracjach w pelni przydatne i wartosciowe. Za takie cos wlasciciel auta w ktorym je wymieniano placil czesto o 1/3 ceny mniej, reasumujac wymiana tego polegala na oddaniu do regenreacji ( cos jak zwrot butelki po piwie w sklepie za ktora placimy kaucje)

Oszukali Cie, zregenruja go i sprzedadza innemu, facetowi. Zaplaciles za nowy element nie za jego regeneracje wiec Musza Go oddac- wykorzytsuja ta nieswiadomosc ludzi i maja potem czysty zysk na takim rozruszniku.Wiec jesli kwota na fakturze jest pomniejszona o wartosc starego to zgoda, ale jak nie to

Okradli Cie............. :?

powiniens zaplacic za wymontowanie , regeneracje swojego rozrusznika i wmontowanie .

Opublikowano
  • Autor

powiniens zaplacic za wymontowanie , regeneracje swojego rozrusznika i wmontowanie .

i dokładnie to miałem zamiar zrobić....

a tu taka niespodzianka przy płaceniu :/

oj, chyba bedzie jutro rozmowa z ASO

Opublikowano

wszystko sie zmiania jesli rozrusznik nie nadaje sie do regeneracji- to i tak powinni go oddac, co ma producent do Towjego rozrusznika-sprzedal Ci go i Ty go chcesz....

jesli zaplaciles za NOWY rozrusznik, wyjety z magazynu to musza Ci oddac stary. a Jak zaplaciles za wymiane na inny regenrowany w formie wymiany to winienes byc poinformowany o tym...i uswiadomiony na czym to polega i ze bedziesz mial mniejszy koszt usługi, Informacje powinienes miec chocby po to , ze jako klient mozesz sobie nie rzyczyc montarzu regenerowanego elementu tylko nowy wylacznie. chyba Cie orżnęli........

a Jak Ci facet powiedzial , ze nie oddaja bo zostal na wymiane to i powinien powiedzie "bo Pan placi za regeneracje "

Opublikowano
  • Autor

na fv mam takie coś

pn/ 12417788682 - AT Rozrusznik 1 szt, 901,02 zł netto

nie ma siły, nic tu nie ma o regeneracji...

numer pn odpowiada zdecydowanie takiej częsci katalogowej....

aż z ciekawości zajrzałem pod maske, siedzi ładne nowe świecące, nie wygląda na regenerowane....

Opublikowano
  • Moderatorzy

jest też dopisek RMFD czyli remanufactured.

Jak chcesz kupić blok silnika masz dwie możliowści: albo regenerowny albo nie - mają różne numery katalogowe.

Niestety w rozrusznikach nie masz wyboru

Opublikowano
  • Autor

hmm... na fakturze tego dopisku nie ma, ale na realoem owszem

powolutku w stronę celu i się zaczyna rozjaśniać...

więc z tego powodu róznica w cenie między nowym boschem w intercarsie a 'nowym' oryginalnym w aso wynosi 50 złotych... tylko czemu o tym w takim razie nie uprzedzają że on wcale taki nowy nie jest i odnowe biologiczną przechodził ? oczywiscie rozumiem że róznicy w działaniu żadnej nie będzie, ale w moim przypadku mi to na ten przykład popsuło troche plany bo stary miałem ochotę sam naprawić i mieć jako zapas. Gdybym kupił w intercars to nikt by mi tego starego nie zabrał...

to moje pierwsze bmw... pewnie dlatego człowiek taki nieobyty w świecie ;), w takim badziewnym oplu czy też toyocie jak dzwoni serwis z informacjami o naprawie to się pyta jasno i klarownie - ładujemy regenerowane czy nowe, to kosztuje tyle, to kosztuje tyle, ale jak sie Pan na regenerowane zdecyduje to stare zostaje u nas. A tu... [BAD] zero informacji. I co ciekawe uprzedziłem przed złożeniem zlecenia /a już po podaniu ceny/ że chce stare częsci zabrać i nie usłyszałem słowa sprzeciwu

no cóż, jak sie ma bmw to jak to przemiły Pan w serwisie stwierdził, musi być stać... tylko na co stać, na czesanie czy bycie czesanym :/ chyab jednak lepiej nie mieć świadomości mechanicznej zbyt dużej

Opublikowano
  • Autor

odpowiem sam sobie - szkoda że dopiero teraz - bmw ma piękny program odzysku starych częsci i sprzedazy jako nowe z dużym upustem. Dbałość o środowisko itd itp, gwarancja wg. tego co napisano na www - 24 m-ce.

W zasadzie nie mam nic przeciwko, tylko milej by było gdyby pan w serwisie nie traktował klienta jak zła koniecznegotylko takie rzeczy wytłumaczył 'przed' a nie 'po' naprawie.

Link do strony BMW.PL na której to opisali

Dziekuje kolegom za nakierowanie na dobry trop.