Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W zasadzie jestem fanem konkurencyjnej marki Mercedes :)

A teraz jednak ze względu na oszczędności :D rozważam do jazdy (na trasy) kupno BMW E36 w Dieslu.

Czy moglibyście mi zrobić tu krótkie zestawienie jakie były silniki (w sumie może być z benzynowymi) czym się różniły etc. Czy TDS i TD to samo czy co innego? Bo na allegro róznie ludzie piszą. Czy były też wolnossące diesle? Pytam o to wszystko by być świadomym podczas kupna.

Wiem też, że chcę auto nie tuningowane. Czy moglibyście powiedzieć czy w BMW (analogicznie do Mercedesa) między danymi latami produkcji trójki (E36) były jakieś różnice (w oryginale) np. inne listwy.. etc..etc..

pozdr.

Damian.

Opublikowano
Witam,

W zasadzie jestem fanem konkurencyjnej marki Mercedes :)

I na tym skończymy :wink: (żarcik)

Diesle w E36 nie cieszą się dobrą opinią. Zapewne dlatego że właściciele nie dbają wystarczająco o te silniki i kupno zadbanego egzemplarza graniczy z cudem.

Inną sprawą jest to że jak 2.5 TDS ma mi palić w mieście 10 litrów (jak piszą użytkownicy) to dziękuję za taką oszczędnośc.

E36 miało pod maską 3 diesle. Najsłabszy 1.8TDS 90KM dokładna pojemnośc to 16xx cos tam. 2.5TD 115KM i 2.5 TDS 143KM. TD od TDS różni się tym że TD nie ma intercoolera i jeszcze czymś (użytkownicy napiszą). Wszystkie 3 miały turbo.

Jasne ze był lifting E36. W 95r wszedł nowy przedni zderzak a pod koniec 96r nowe nerki.

Listwy i M-pakiet to już inna bajka.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego z tych roczników, o których myślisz to raczej Mercedes ma ciekawsze diesle. Więc skoro jesteś pasjonatem Mercedesai to tym bardziej powinieneś zastanowić się nad kupnem czegoś z tej marki.
Opublikowano

No :) Tylko że mercedesy wolę starsze sprzed 85 i to te benzynowe prawdę mówiąc:D:D

No akurat ta trójka bardziej mi się podoba od C-klasy.. małe mercedesy jakoś mnie nie przekonują :D

Ale dzięki za radę może racja by pozostać przy Gwieździe :D

Opublikowano
No akurat ta trójka bardziej mi się podoba od C-klasy.. małe mercedesy jakoś mnie nie przekonują :D

Śmiem twierdzić że C-Klasa ma więcej miejsca niż E36.

Miałem ostatnio okazję jechać C200 diesel i zauważyłem trochę zalet i wad w porównaniu do E36.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

gdybym szukal dobrego diesel-a to zostalbym przy mercedesie.

z autopsji- moj ojciec to taxi driver i juz dobrych kilka lat lata mietkiem 124 250d.

auto ma juz nastukane okolo 800.000km i zapytaj go jak chodzi.hmm odpowie ze strasznie "nudny" samochod bo nic sie nie dzieje :shock: .

pzdr

GSI KOCHALEM

BMW POKOCHAM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
gdybym szukal dobrego diesel-a to zostalbym przy mercedesie.

z autopsji- moj ojciec to taxi driver i juz dobrych kilka lat lata mietkiem 124 250d.

auto ma juz nastukane okolo 800.000km i zapytaj go jak chodzi.hmm odpowie ze strasznie "nudny" samochod bo nic sie nie dzieje :shock: .

pzdr

Wcale sie nie dziwie bo predziej bys czołg zajechał niz tego miecia ze starszych roczników

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii