Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. prosze o pomoc, jaki olej zalac do skrzyni automatycznej ? 5hp30 taki mam rodzaj skrzyni, z czarna plakieta. wiem, ze powinien byc shell la 2634, ale tylko jest dostepny w aso - cena 120zl za litr :) czy mozna go jakos zastapic ?? mysle nad valvoline maxlife atf, czy ten bedzie odpowiedni ? pozdrawiam i prosze o odp.
Opublikowano
witam. dzieki za odpowiedz, ale do shella juz dzwonilem. Shell sprzedal cale prawa do oleju la 2634 BMW i teraz jest on traktowany tylko jako czesc bmw i shell juz go nie sprzedaje. tak, jak juz napisalem w serwisie bmw go maja, ale po 120zl za litra.... (bez komentarza), a ten olej maxlife niby spelnia normy la 2634... ale tez spelnia normy esoo lt 71141 i dlatego to mnie myli, bo esso nie moze byc nalany do mojej skrzyni a shell moze, wiec jak moze byc olej ktory jest niby zamiennikiem tego i tego nie za bardzo rozumiem... :/ czy ktos sie zna ??? prosze o odp. pozdrawiam
Opublikowano
Mozesz wlac TYLKO olej Shell LA 2634. Skrzynie z zielona tabliczka "przyjmuja" Esso.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
to musze kupic la 2634 w serwisie ?? nie mam innej mozliwosci ? czy jak jest ze specyfikacja ten valvoline maxlife atf ma ta scecyfikacje. to cos sie stanie, jak go wleje ?? bo tamten stary zostal calkowicie zlany i teraz caly nowy ma byc i chcialbym tego maxlifa nalac, czy moge czy nie ? prosze o odp.. CZY COS WTEDY SIE SKRZYNI STANIE czy wrecz odwrotnie poprawi jej parametry ? prosze o odp. pozdr
Opublikowano
to musze kupic la 2634 w serwisie ?? nie mam innej mozliwosci ? czy jak jest ze specyfikacja ten valvoline maxlife atf ma ta scecyfikacje. to cos sie stanie, jak go wleje ?? bo tamten stary zostal calkowicie zlany i teraz caly nowy ma byc i chcialbym tego maxlifa nalac, czy moge czy nie ? prosze o odp.. CZY COS WTEDY SIE SKRZYNI STANIE czy wrecz odwrotnie poprawi jej parametry ? prosze o odp. pozdr

Ta misterna cyferka "7" na poczatku oznaczenia Twojego samochodu swiadczy o paru sprawach:

-komfort w aucie z 92 roku jakiego nie znaznasz w nowej Ocatvii

-duzy silnik

-ktos kiedys zaplacil za to auto odpowiednik dzisiejszych 100tys eur

-czesci zamienne potrafia byc bardzo drogie

Jesli nie przyswoisz sobie tych kilku prawd to lepiej sprzedaj to auto komus kto zaplaci 120zl za litr oleju bo jak uslyszysz ile kosztuje naprawa skrzyni to padniesz na kolana krzyczac "czemu nie kupilem lanosa?!?!?!".

W tej skrzyni o ile dobrze pamietam miesci sie ok 13 litrow oleju. Jesli zlales olej to wylales ok 8 litrow. Nalajesz teraz jakiegos wynalazku i zmieszasz ze soba 8 litrow nowego oleju X i 5 litrow starego Shella (zakladajac ze nikt wczesniej nie mial takich pomyslow jak TY).

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
wchodzi 13,1 litra z tego, co wyczytalem w literaturze. no ja oodddalem auto do mechanika, mowil,ze zlal calosc. czytalem ze tam jak sie normalnie zlewa, to uchodzi tylko jakies 5,5 litra, a okolo 8 zostaje w skrzyni w jakims konwetrerze (torque converter). mechanik mowil,ze zlal mi okolo 10 litrow... czyli okolo 3 pozostalo w skrzyni by wychodzilo. to nie da rady calego tego wylac jakos ? mowisz Maveric,ze jedynym wyjsciem jest zakup tego shella w aso ? dzieki za rozmowe. pozdro
Opublikowano

Heja :?

Kolego w_sloma idziesz na łatwiznę ... było już sporo podobnych tematów i niektóre tematy nawet 100x były "wałkowane".

Proszę włóż trochę własnego wysiłku a na pewno wszystko o co teraz pytasz tu znajdziesz.

Sam pisałem parę postów na temat 5hp30 w tym o oleju :search: :search: :search:

Pozdrawiam Vikingb.