Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie dawno stałem się szczęśliwym posiadaczem BMW E36 316I, jednak...

Mam taki problem, a mianowicie byłem dziś na warsztacie na przegląd zawieszenia i przy okazji przy oględzinach zawieszenia przez mechanika, poinformował mnie on o tym że mam wyciek oleju z silnika. Więc zszedłem pod auto bo chciałem rzucić okiem na stan autka od spodu i faktycznie, jak patrzymy na silnik od przodu auta (od spodu) i od tej strony "przedniej" widać ślady wycieku oleju na obudowie silnika od miejsca gdzie są rolki pasków itp. Zaznaczam że kiedy otwieramy maskę to nie widać tego od góry.

Pytając mechanika o radę, poradził mi na dobry początek wymianę rozrządu a następnie wymianę uszczelek.

Chciałem Was zapytać czy faktycznie dobrze poradził mi ten mechanik i w jakim przedziale cenowym się wykosztuję odnośnie wymiany rozrządu oraz wszelkich uszczelek.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Nie rozumiem tylko czemu od razu chce rozrząd wymieniać ? Skąd płynie olej ? Na jakich łączeniach itd, jaki masz silnik ? Napisz coś więcej...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Auto jest z roku 95'. Silnik M43.

Co do wycieków to nie znam się na silniku aż tak dobrze. Ale wycieki idą po obudowie z przodu silnika tak jak stoisz przed maską, tylko że wchodzisz pod auto na kanale i patrzysz od dołu. I na tej przedniej ściance spływa olej.

Opublikowano

To będzie to.

Teraz mam pytanie czy ktoś z regionu zna jakiegoś dobrego mechanika w rejonie Żor-Rybnika-Pszczyny-Ja-bia-Katowic który by się tego podjął i czy wogólę sprawa jest warta świeczki? I ile by mnie taka usługa kosztowała.

I chciałbym się dowiedzieć jak podchodzi się do rozrządu w silniku M43? czy trzeba go wymieniać okresowo tak jak się to robi w silnikach gdzie rozrząd jest na pasku?

Opublikowano

Podepne sie pod temat.

Mi w IS M42 tez cieknie tak po boku i od dolu z przodu silnika jak patrzylem od spodu to niezle zafajdany silnik az po skrzynie. Czy to tez te uszczelki pokrywy ?

http://bmwfans.info/original/E36/Cou/318is-M42/ECE/L/M/1993/05/mg-11/ill-11_2683

Czy moze przednie uszczelniacze walka korbowego ? A tak wogole to gdzie one sa na bmwfans czy to te co w linki wstawilem ?