Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio zauważyłem ze jak przełączam, stacyjke to słychac za każdym razem ten dzwięk jak również kiedy zmieniam bieg na wciśniętym sprzęgle jak obroty spadają i jak przypuść my dam gazu z niskich obrotów tak poniżej 1.5tys to tez na chwile go słychac co to moze być??

Nagrałem film żeby było dokąłdnie wiadomo o co chodzi

Można trochę podgłośnić

Opublikowano
Kolego tak pracują silniczki krokowe w zegarach :duh: Jak na postoju dajesz zapłon to silniczek podnosi wskazówke od pialiwa. Podczas jazdy słychac silniczek od ekonomizera :mrgreen:

Xdrive

Koder

Opublikowano

Chmmm jakoś wcześniej tego nie słyszałem a miałem też BMW jakoś dziwnie głośno to chodzi moze ten silniczek się wyrobił abo cos hehe .

No dobra dobrze ze nic się nie popsuło :)

Opublikowano
Faktycznie śilniczek krokowy od wskaźnika paliwa, ale chodzi głośno, nie powinien tak chodzić, może ci się psuje, ale dopuki działa nie ma co sobie nim głowy zawracać.
Opublikowano

Aha ok już wszytko jasne. Dzięki za pomoc a wogóle w razie zepsucia to poprostu nie bedzie działac ekonomizer? a przy ewentualnej naprawie ile takie coś kosztuje.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak padnie to napewno nie będzie działać ekonomizer. Nie wiem na ile krokowiec jest wymienialny tak więc trudno powiedzieć ile kosztuje i czy można go dostać. Nich się inni wypowiedzą.

PS. A może poprostu u ciebie tak głośno działają (acz u mnie ich nie słychać)

Opublikowano

Wcześniej chodził normalnie znaczy nie było nic słychać ale własnie tak od 1.5 tyg zauważyłem dziwne odgłosy najpierw myślałem ze mi się wydaje ale po dłuższym przysłuchiwaniu doszedłem do wniosku ze jednak cos jest nie tak.

Myślałem że to w silniku mi coś żęzi albo w skrzyni ale skoro no niezbyt poważna usterka to chyba moge spac spokojnie zobaczymy co będzie z czasem...

Pozdrawiam

PS: ale swoją droga pierwszy raz widze taki problem :)

Opublikowano
PS: ale swoją droga pierwszy raz widze taki problem :)

To nie jest zaden problem, te liczniki tak działają :mrgreen:

Xdrive

Koder

Opublikowano

Mam podobne dzwieki przy przelaczaniu biegów miedzy 1tys a 2 tys.

dzwiek jest podobny do grzechotki to tez silniczki krokowe czy cos sie dzieje pod maska ?

Opublikowano

Mam identyczne objawy jak ty i tez od paru dni to slysze i sie nasialac to zaczyna.

Tak jakby slychac cos podobnego do grzechotki.

Do niedawna slyszalem to tylko przy odpalaniu silnika..

Teraz slyszae miedzy przelaczaniem biegow 1-2 2-3

Nie wiem czy sie martwic czy nie ma to nic wspolnego ze sprzeglem albo czyms innym powazniejszym....

Opublikowano

Witam

Faktycznie sie uspokoilem.

Dzisiaj rano sprawdzilem wskaznik ekonomizera.

I ten dziwny dzwiek to faktycznie silniczek od tego.

Dodajesz gazu i sprawdzasz jak sie zachowuje ekonomizer.

Dzwiek sie naklada z jego zachowaniem , takze razem mozemy odetchnac :)

Swoja droga ciekawe dlaczego to zaczelo nagle glosno chodzic ??

i co mozna zrobic aby tak sie nie dzialo wiecej ?