Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnio uzbroilem sie w Navi ( POCET )

Super sprawa. Wyjazd do Niemiec to zabawa. Wczesniej okladalem sie planami miast , albo lapalem tubylca aby odszukac Autohaus lub adres domu. Poźniej stres i nerwowa jazda do urzedu - aby tylko zdązyc. Teraz jakby nikogo nie bylo na drodze , to mozna zamknąć oczy i jechac. Uzywam Tomtom 5

Jestem jednak zdegustowany polską Automapą . W porownaniu z TT wychodzi bardzo blado.

Napiszcie moze jakimi systemami NAVI sie poslugujecie i czy jestescie zadowoleni

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kiedy wyjezdzam w nieznajome miejsca zabieram ze soba laptopa uzbrojonego w gps Holux-a GR-211 plus oprogramowanie Iguidance 2.1 . :cool2:

Pod biurkiem w domu lezy mi w 70% ukonczony komputer ktory w niedlugim czasie ma stac sie integralna czescia samochodu. Ma byc wykorzystywany jako GPS, mp3 player, czytnik obd2, radio satelitarne, odbiornik telewizji, internet bezprzewodowy itd

Dla zainteresowanych tematem i budowa tego typu urzadzen polecam liste dyskusyjna http://www.mp3car.com/vbulletin

Opublikowano

a czy takie zestawy za 1200 z antena w obodowie to sie nadaja do samochodu,bo mi sprzedawca zakomunikował ze traca komunikacje,ale dlaczego?-za szybka jazda,czy szyba przeszkadza. Jak by to wystawiac przy szeberdzachu?

Czy kotos uzywa tego poskiego nawigatora europy i czy on jest skuteczny?

Opublikowano
Do tej pory nie mialem jeszcze klopotu z sygnalem gps-a w samochodzie. Skoro dziala nawet w domu miedzy grubymi (co prawda papierowymi :norty: ) scianami to dlaczego mialby nie dzialac w samochodzie?
Opublikowano

palmtopy , ktore maja wbudowana antenke GPS dzialaja bardzo dobrze. No, zdarza sie ,ze zgubia przez moment satelity , ale to malutki problem i momentalnie wraca wszystko do normy. Bardzo pozyteczna rzecz nawet dla piechurów. Niemieckiego TOMTOM-a mozna zaprogramowac na wycieczke piesza po miescie i mozesz smigac na skroty ;-)

Ja mam z dodatkowa antenka za szyba. Ponoć lepsza , bo nigdy nie gubi namiarow , no ale nie moge tego zabrac np. do kieszeni z anteną.

Opublikowano
czy kupno HP IPAQ POCKET PC H1940 I NAVI TOMTOM + 256MB z mapą Polski i Europy to dobry pomysł
Opublikowano
ja też sie nastawiam na MIO 168 z automapą XL i dość dużo o tym czytałem. Podobno takie pocety podczas pracy w samochodzie powinny byc podpiete do zasilania (zapalniczki) wtedy duzo lepiej łapia sygnał. (to informacja od użytkowników tego sprzętu). Drugim problemem to ogrzewana przednia szyba, tez może być problemem. Najlepiej antene(zewnętzrną) rzucić na tylna pólke (sedan) żeby dobrze widziała niebo. Zaniki mogą występować w mocno zabudowanym terenie, wysokie budownictwo i podczas mocnych opadów deszczu, śniegu i tym podobne gdzie niebo mocno przykryte jest chmurami. Jeżeli chodzi o mape Polski to także słyszałem że jescze nie jest dopracowana, prowadzi po uliczkach jednokieronkowych, długo szuka nowej trasy jak zjedziemy z planowanej a także są miejsca gdzie osiedla są a na mapie ich nie ma albo sa w innym miejscu. Oczywiście jest aktualizacja i próbuja się z błedami uwikłać, ale narazie sa dotyłu w porównaniem do innych europejkich map. Aktualizacja to około 300 zł rocznie no i zakup licencji to około 700 zł wraz z planami miast. Napewno super sprawa i napewno zaniedługo sobie taką dokupie, narazie skarbonka sie powoli zapełnia żeby dobić do tych 1700 zł za które już można cos kupić wraz z oprogramowaniem.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
ostatnio uzbroilem sie w Navi ( POCET )

Super sprawa. Wyjazd do Niemiec to zabawa. Wczesniej okladalem sie planami miast , albo lapalem tubylca aby odszukac Autohaus lub adres domu. Poźniej stres i nerwowa jazda do urzedu - aby tylko zdązyc. Teraz jakby nikogo nie bylo na drodze , to mozna zamknąć oczy i jechac. Uzywam Tomtom 5

Jestem jednak zdegustowany polską Automapą . W porownaniu z TT wychodzi bardzo blado.

Napiszcie moze jakimi systemami NAVI sie poslugujecie i czy jestescie zadowoleni

Ja mialem w 2001 roku COMAND w mercedesie.

zjezdzilem calutka europe i nie wyjalem nawet atlasu z kufra.

problem tyko z tym, ze tak naprawde dokladne mapy sa tylko

niemieckie, i moze skandynawia. reszta ma mniejsze lub wieksze

bledy mimo aktualnych wersji. we wloszech bardzo czesto zdarzalo

mi sie podrozowac "off road" myslalem juz ze navi padla ale przy

powrocie okazalo sie po prostu, ze mapy byly kiepskiej jakosci.

ogolnie polecam

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

tez wyrzucilem 2 kilo map z auta. Zostawilem tylko jednej atlas na wszelki wypadek jak padnie navi ;)

U niemcow faktycznie podprowadza pod dom. Frajda niesamowita. Ostatnio dla jednego z kolegow z Forum pomagalem przy kupnie auta i bylem zmuszony przejechac przez wieksza czesc Berlina przy pomocy navi , ktore bylo w kupionym aucie. Bez zadnego problemu . Tak mi sie to spodobalo i ta oszczednosc czasu oraz brak stresu , ze po przyjezdzie do Polski z miejsca kupilem navi.

Opublikowano
tez wyrzucilem 2 kilo map z auta. Zostawilem tylko jednej atlas na wszelki wypadek jak padnie navi ;)

U niemcow faktycznie podprowadza pod dom. Frajda niesamowita. Ostatnio dla jednego z kolegow z Forum pomagalem przy kupnie auta i bylem zmuszony przejechac przez wieksza czesc Berlina przy pomocy navi , ktore bylo w kupionym aucie. Bez zadnego problemu . Tak mi sie to spodobalo i ta oszczednosc czasu oraz brak stresu , ze po przyjezdzie do Polski z miejsca kupilem navi.

mi moja ex zakomenderowala "misiu prosze sklep hennes & moritz na jakiejstamhauptstrasse 47/49" wpisalem na pale w nawigacje, myslalem

ze dla picu tylko, patrze jak wyswietla flage z szachownica a laska juz

piszczy, ze z lewej strny mamy ten sklep co mialem do niego trafic :)

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano
Zabawki fajne ale jeszcze stosunkowo dosyć drogie :doh: -chodzi mi o oryginalne BMW, może Palmtopy taniej wychodzą :?

Pod warunkiem posiadania laptopa nie jest to znowu takie kosztowne:

- GPS - 60$

- Mapy - darmowe dzieki DC++ :norty:

Opublikowano (edytowane)

heh lapa mam ale słabą mam baterię i tu jest problem,a nie chce zmieniać bo nowa u mnie wytrzyma i tak tylko 1,5h a lepszego sprzetu do obsługi excela, explorera i worda nie potrzeba mi :mrgreen: ... :duh:

Heh a idzie tak skonfigurować Palmtopa żeby TV odbierał?? :?:

Co sądzicie o tych Accer'kach?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52773522

Szkoda tylko że aparatu nie posiadają :cry2:

Edytowane przez niew

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano
Heh kolega też raz sie wybrał w trase z navi i tak wylądował na jakiejś koziej wólce, bo navi źle pokazała i nie tu zjechał... Aczkolwiek w starej Europie to działa chyba lepiej :mrgreen:

Heh a z tym sklepem to niezłe :cool2:

No byl przypadek pewnego Niemca ktory tak doskonale ufal swojej

nawigacji, ze wjechal wozem do rzeki. bywa i tak ;)

To jak z absem czy esp. zadna elektronika nie uchroni cie przed

dotkliwymi skutkami braku substancji szarej w mozgu :-)

Opublikowano
Heh od razu brakiem :mrgreen: W końcu kazdy może mieć jakiś nałóg :mrgreen:

Ważne żeby nie skasowac auta :cool2:

No dobra, chwilowym deficytem sprawnosci ;)

Spiesze wyjasnic, ze i mnie sie takowe zdarzaja - oto dowod -

dzis wymienilem zlamana wlasnorecznie i przez siebie po raz TRZECI

obudowe prawego filtra przeciwpylkowego.

no wlasciwie drugi - pierwsza wymienilem bo kupujac byla peknieta,

drugi - oparlem sie lokciem o obudowe i pekla, za trzecim razem

polozylem tam jakis klucz czy cos, i zamknalem maske zapomniawszy

go zabrac. Jestem kompletnym tumanem, ale frycowe sie placi -

za kazdym razem potulnie wyciagalem w ASO 64 PLN z portfela :)

Opublikowano
heh lapa mam ale słabą mam baterię i tu jest problem,a nie chce zmieniać bo nowa u mnie wytrzyma i tak tylko 1,5h a lepszego sprzetu do obsługi excela, explorera i worda nie potrzeba mi :mrgreen: ... :duh:

Heh a idzie tak skonfigurować Palmtopa żeby TV odbierał?? :?:

Co sądzicie o tych Accer'kach?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52773522

Szkoda tylko że aparatu nie posiadają :cry2:

A jaki problem zasilac go z instalacji samochodowej? :wink:

Opublikowano
Psychop masz szczęście :mrgreen: ...ja wyrwałem klamke zimą od środka...wynika to z cieńkiej jakości platiku i tego ze nie mozna za mocno ciągnąć...ale było komicznie jak żeby otworzyć drzwi od środka musiałem otwierać szybę przy -10 :duh: śniegu mi wtedy napadało :mrgreen:

Poszukujemy tunerów !!

Opublikowano
Zabawki fajne ale jeszcze stosunkowo dosyć drogie :doh: -chodzi mi o oryginalne BMW, może Palmtopy taniej wychodzą :?

Oryginalna navi BMW, nie aż tak strasznie drogo wychodzi. Ale jak ktoś chce odrazu 16:9 z TV itd. to cena jest "lekko spora". Ale jak ktoś się zadowoli "małym" ekranem, bez TV, to przeważnie zmieści się w okolicach 3 tys. A przy tym ma wyświetlanie na ekranie funkcji komputera, wyświetlanie stacji radiowych, a nawigacja może stracić sygnał nawet na dowolnie długi czas i będzie wszystko działać ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Sebast porównując do Palmów to troche drogo wychodzi...Palma masz już od ok 1200zł i możesz wziąsć do drugiego auta :mrgreen: Z navi BMW jest problem że zostawie auto na jakiejś ulicy we Wawie i bede miał za godzine bez navi...Widziałem kiedyś jak koleś wybijał szybe w Vicie i wydłubywał łomem Navi :duh: Ludzie chodzili i każdy sie bał zareagować ,bo koles był z fajnym Pibullem :mrgreen:

Poszukujemy tunerów !!

Opublikowano

Nie wypowiadam się dokładnie za Palma, ale tyle to kosztuje chyba bez map(y) ... komplet z mapą Polski to chyba coś ok. 1800-2000zł.

Oraz trzeba płacić za mapki i za używanie - potwierdzcie, bo nie jestem dobrze zorientowany w tym temacie. A w BMW nie masz już potem żadnych opłat, a mapki ... mogę za grosze udostępnić ;)

No i na palmie raczej nie otrzymasz informacji z kompa samochodowego czy radia oraz TV (w opcji) też nie uzyskasz ... ale z drugiej strony, mapa Polski na nawigacje w BMW to jest jeszcze dość słaba, co innego inne kraje, gdzie są nawet opisy i zdjęcia zabytków, ciekawych miejsc, czy też miejscowości itd. ... nie wiem jak to wygląda na Palmie - czy można sobie poczytać historię jakiegoś miasta, czy też zabytków itp. No i jak wyglądają mapy (kosztowo) na inne kraje w europie, czy np. USA itd. ...

Np. Ile kosztuje Palm z kompletem map na Europę ? Bo coś kojarzę, że nie można sobie z nich zrobić "kopii zapasowych" ;)

No i właściciele starszych BMW niż E46/39/38 niestety mają mniejszy dylemat, bo oryginalnej navi z BMW nie da rady zainstalować ... (nie mówię tutaj o navi z Beckera ...)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Sebast porównując do Palmów to troche drogo wychodzi...Palma masz już od ok 1200zł i możesz wziąsć do drugiego auta :mrgreen: Z navi BMW jest problem że zostawie auto na jakiejś ulicy we Wawie i bede miał za godzine bez navi...Widziałem kiedyś jak koleś wybijał szybe w Vicie i wydłubywał łomem Navi :duh: Ludzie chodzili i każdy sie bał zareagować ,bo koles był z fajnym Pibullem :mrgreen:

Niby fajne ale jednak przypadki wydlubywania fabrycznych nawigacji

to rzadkie ewenementy (pod warunkiem ze nie jest to Ford czy Volvo

gdzie wyciaga sie bez uzycia praktycznie zadnych narzedzi).

A palm to dodatkowa rzecz do noszenia, chowania, pilnowania, ja np

nie cierpie dodatkowych rzeczy "naczepianych" na desce, jakies uchwyty

do palma, jakies podstawki do komorki,jakies wiszace wysuwane monitory - BRRR...!!!

Ale ogolnie co kto lubi....