Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mój problem polega na tym, że długo muszę czekać zanim zacznie lecieć ciepłe powietrze z nawiewów, mianowicie dzieję się to dopiero gdy wskazówka osiągnie pion co robi dość szybko bo po około 4km i wiem, że termostat otwiera się niby dopiero przy około 90 stopniach ale dlaczego w takim razie w innych autach, którymi się poruszałem działo się to dużo szybciej i wskazówka wcale nie musi być na środku. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc w tym pewnie banalnym dla niektórych problemie.

Jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie to klime mam automatyczną.

Opublikowano
mi ciepławe powietrze zaczyna leciec, po wyjsciu z niebieskiego pola, aha no i nigdy nie włanczam powietrza jak nie wyjdzie bo i tak leci zimne i trzeba dłuzej czekac
Opublikowano
Płyn w chłodnicy ma prawidłowy poziom. A nie jestem pewien czy to usterka czy to normalne bo jest tak od czasu jak kupiłem auto czyli już ponad rok, ale trochę mnie to zaczęło irytować gdy w zimie musiałem czekać z 10minut zanim zacznie mi lecieć ciepłe powietrze w środku, czasem może krócej ale zawsze w momencie gdy wskazówka od temperatury była na środku zaczęło normalnie grzać i generalnie z ogrzewaniem nie mam najmniejszych problemów wszystko działa jak należy ale dopiero gdy auto osiągnie swą temperature. Chyba będę musiał sprawdzić ten zawór jednak bo właśnie w każdym innym aucie jakim się poruszam grzeje już po wyjściu wskazówki z niebieskiego pola, generalnie dzieje się to dość szybko po uruchomieniu silnika, nie tak jak u mnie.
Opublikowano

Na fula to mi też grzeje jak wskazówka osiągnie pion :roll2:

Oki, wiem o co ci chodzi i u mnie też jak zaczyna wychodzić z niebieskiego to już można pomału ściągać rekawiczki :D ,więc chyba masz coś nie tak.

P.S

Co do szybszego nagrzewania z wyłaczonym ogrzewaniem podczas porannej jazdy ,to testowałem to trochę czasu i powiem tak: czy miałem temperaturę na minimum czy od razu na maxa to auto nagrzewało mi się w tym samym momencie na trasie którą codziennie pokonuje.

Trochę dziwne ale zawsze to już trochę cieplej do tego momentu.

Opublikowano
Na fula to mi też grzeje jak wskazówka osiągnie pion :roll2:

A mi dopiero zaczyna grzać jak osiągnie pion i wtedy grzeje tak jak tego chce, albo lekko albo na full :P A mój problem polega właśnie na tym czemu nie zaczyna grzać zaraz po tym jak wskazówka wyjdzie poza niebieskie pole tak jak w innych autach.

Opublikowano
moze zawsze mialem cos nie tak ale wszystkie moje bmw zaczynaly konkretnie grzac po osiagnieciu pionu...wydaje mi sie ze te auta tak maja
kiedys e36 316,325 coupe...pozniej e46 320d
Opublikowano
Jesli masz nadmuch powietrza ustawione na automatycznie to najpierw zacznie ci ciepłe powietrze dmuchać na nogi. Dopiero po osiągnięciu prawie właściwej temp. silnika(wskazówka w okolicach pionu) pusci ci powietrze w pozostałe kratki nadmuchowe. U mnie właśnie tak jest. Sprawdz na początku jazdy czy ci dmucha ciepłe na nogi.