Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko gdzie sie znajduja swiece w 320d ? czy tam gdzies pod filtrem egr czy jak bo niebardzo wiem a chcialem wymienic jak by ktos mogl pomoc ?
Opublikowano

kolego musisz wszystkie plastki poodkrecac lacznie z tymi pod szyba, pozniej odkrecasz kolektor dolotowy (czy jak on tam ma) odpinasz kabelki, wezyki i masz dostep do swiec. ja to robilem u siebie wczoraj na zimnym silniku i musze przyznac ze poszlo ladnie, trzymaly mocno ale odkrecaly sie gladko i nie bylo zadnego nagaru o czym sie naczytalem na forum. jakbys mial jakies problemy to napisz na gg moze cos pomoge.

pozdrawiam

Opublikowano

czesc Lejdon

i jak?? wymieniles te swiece??

Jedrek_32 jakis specjalny klucz potrzeba do odkrecenia??

tak w ogole to interesuje mnie jak sprawdzic czy ktoras swieca zarowa nie dziala...???

powiem ze moja bma normalnie zapala, ale chcialem sprawdzic :)

pzdr

Karol :twisted2:

///e46 touring 320d 08/2002r 150KM STEPTRONIC,

JUN2008--->181tys km

DEC2010--->216tys km

///e90 2.0i, 130KM automat Schwarz

Aug2015 ---->102 tys km

Sep2016 ---->120tys km

///e46 318Ci coupe M-pakiet ;)

Mar2017 ----->211tys

Jan2018 ------>227tys km

Opublikowano

dokladnie-najprosciej na kompie tak jak pisal kolega, a jak chcialbys sprawdzic mechanicznie to niestety musisz troche sie pomeczyc rozkrecaniem(kabelek do "+" iskrzy to dziala nie to wymiana). jezeli chodzi o klucz to musisz miec nasadowa dosc gleboką 10 lub 11 juz nie pamietam dokladnie i jedziesz z koksem

pozdrawiam

Opublikowano
Jedrek dzieki bardzo za pomoc. Jeszcze niewymienilem z braku czasu ale w czwartek sie za to wezme i napisze jak mi poszlo :)
Opublikowano
kolego jesli masz problem z odpalaniem to wymieniaj wszystkie swiece ja mialem taki problem ze jak bylo cieplo to ok. ale jak spadla tem koł.0C to juz odpalal gorzej podlączylem auto pod kom. okazalo sie ze 2-swiece nie palom po wymianie od od szczalu pali nawet jak bylo -15C zaden problem poprostu super mam kolege w BMW i polecil swiece NGK som tansze od innych jak by co mam adres do super hurtowni super ceny , a propo jest problem z demontazem korektora z tylu. Powodzenia :cool2: :cool2: :cool2:
Opublikowano
alpaczino spoko juz kupilem 4 sztuki bosch. Z odpalaniem to na kompie nie sprawdzalem ale kiedy zimny to dluzej krece jak cieply to na strzal niewazne jakie temp. takze wymienie wszystkie 4 bo od roku mam auto a niewiadomo ile te swiece juz maja wiec po wymiance tak jak mowisz powinien lepiej palic
Opublikowano
Więc wlasnie wymienilem swiece. Niebylem na kompie ich sprawdzac poprostu auto cos za dlugo krecilo na zimnym chociaz mamy niskie temp to i tak sobie mysle ehh wymienie(auto mam rok i niewiadomo kiedy ostatnio ktos wymienial) po ich wykreceniu zauwazylem nagar na niektorych. Wkrecilem nowe i odpalil na strzal o niebo lepiej odpala niz przed wymiana. Sprawdzilem jeszcze te stare podlaczylem pod aku i faktycznie 2 niedzialaly wogole czyli palilo tylko na 2 czyli mialem racje. Co do typu swiecy podalem tylko model auta w sklepie dokladnie i to wszystko wiec niewiem zbytnio jakie maja oznaczenie.
Opublikowano

jak Ci poszlo z demontarzem i montarzem? ja musialem dwa razy rozbierac bo jedna uszczelka wypadla w czasie zakladania i dmuchalo przy obrotach powyzej 2000. ale przy drugim razie nie bylo juz zadnych problemow i chodzi jak zloto.

pozdrawiam

Opublikowano
Jędrek powiem Ci ze troche sie zdziwilem ze az tyle odkrecania tego wszystkiego zeby swiece wymienic kiedys myslalem ze one sa gdzies indziej blizej wtryskow a nie pod kolektorem hehe ale poszlo jakos tylko czwarta swieca baaardzo ciezko sie odkrecala a gdy chcialem tam wkrecic nowa tez bardzo ciezko szlo to postanowilem dopasowac DOKLADNIE gwintownik, po czym poprawilem troche otwor, swiece polalem WD40 i poszlo wkrecila sie juz bez problemu ale troche czasu to zajelo ale dobrze ze tak zrobilem bo podobno komus tutaj sie swieca ukrecila kiedys z tego co czytalem wiec niezla scena z tymi swiecami ale juz jest good dzis rano zapalil poprostu na dotyk :cool2: uszczelki sie dobrze trzymaly po zdjeciu.
Opublikowano
ja mialem na 3 cylindrze spalona swiece i powiem Ci ze po wymianie czuc roznice przy porannym rozruchu (tak mi pokazywal komputer i sprawdzalem je po odkreceniu i faktycznie tak bylo). teraz tylko jezdzic i cieszyc sie jazda