Skocz do zawartości

Jak wymontować takiego airbag`a???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam e46 z taką oto kierownicą

http://bmwfans.info/original/E46/tou/320d-M47N/ECE/L/N/2002/09/mg-32/ill-32_1173/

przy okazji malowania maski postanowiłem polakierować sobie parę plastikowych elementów z deski rozdzielczej. wszystko szło dobrze do czasu kiedy zabrałem się za rozkręcanie kierownicy, żeby zdemontować plastiki do lakierowania. Osłonki udało mi się zdemontować bez większych uszkodzeń ale żeby je zamontować z powrotem to muszę najpierw odkręcić airbag. I tu utknąłem. Czy ktoś kiedyś rozbierał taka kierownicę??? Jeśli tak to proszę o pomoc. :modlitwa:

Opublikowano

organoleptycznie ciezko wytłumaczyc , jak nigdy nie wyjmowałes jaska to możesz sie troche nagimnastykowac,

sprubuje- od spodu kiery masz niewielkie naciecia uzywajac cienkiego srubokreta manipulując musisz odgiąć spreżynke , poducha trzyma sie na sprężynkach ktore tylko sie odgina, musisz pokombinować ,cięzko pisząc wytlumaczyc

pokombinuj

Opublikowano
To znaczy są pod jaśkiem takie dwie sprężyny z dość grubego drutu, to je trzeba odgiąć??? nie ma potrzeby odkręcania jakichkolwiek śrub żeby go wymontować???
Opublikowano
dzięki chłopaki za pomoc. Narazie wiem chyba wszystko. W poniedziałek będę walczył dalej i jak przewalcze to się do Was odezwę. Dzięki
Opublikowano

No to zrobione. dzięki za pomoc.

Wymontowałem jaśka i okazało się to dziecinnie proste. Nie ma potrzeby odkręcać jakiejkolwiek śruby, ale śrubokręt trzeba mieć i to najlepiej płaski i też wcale nie najmniejszy. Z tyłu kierownicy są dwa nacięcia przez które trzeba włożyć śrubokręt końcówką w stronę osi kierownicy. trzeba "na macanta" znaleźć sprężynę i ją popchnąć w stronę osi kierownicy. z szukaniem może się troszeczkę zejść, ale pamiętać trzeba że ta sprężyna ma dwa końce obok siebie a pchać trzeba ten odpowiedni, na zdjęciu widać jak i co? Powodzenia dla wszystkich :-)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dccedd4cbc8e44bf.html