Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam posiadam bmw e46 rok 1998 silnik 318i ,mam takie pytanko poniewaz nie dawno nabylem autko i jeszcze nie wiem o niej za duzo.Na normalnej drodze gdzie sa minimalne koleiny autem troche wozi na boki i ja mam ciezko utrzymac kierownice natomiast na zupelnie rowniutkiej drodze z autem jest wszystko wporzadku nie wiem czy to wina czegos czy tak musi byc.dodam ze nmam felgi 16' a opony 205/50.prosze o pomoc
Opublikowano
Przy tym profilu raczej nie powinno go wozić z powodu kolein. Najczęściej w zawieszeniu e46 wybijają się tuleje wahacza, wtedy masz podobne objawy. Najłatwiej to sprawdzić w taki sposób, że na postoju poruszaj przednim kołem w przód i tył czyli w linii wzdłużnej samochodu. Jeżeli jest wyczuwalny duży luz to 99% tuleje (koszt około 240zł za dwie sztuki+montaż). Albo jadąc powoli na równej nawierzchni delikatnie przyspieszaj i hamuj na przemian, czuć wyraźny przeskot, bo wahacze zmieniają lekko położenie.
Opublikowano

Ja miałem podobne objawy przy założeniu felg o ET mniejszym jak zaleca producent

(powinno być 47 a założyłem 42) różnica w prowadzeniu b. wyczuwalna,

noszenie na koleinach i wyrywanie kierownicy z rąk...

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
Ja miałem podobne objawy przy założeniu felg o ET mniejszym jak zaleca producent

jestes tego pewien ze to wlasnie bylo przyczyna zlego prowadzenia. Bo wydaje mi sie to bardzo malo proawdopodobne.

Opublikowano (edytowane)

jestes tego pewien ze to wlasnie bylo przyczyna zlego prowadzenia. Bo wydaje mi sie to bardzo malo proawdopodobne.

tak dokładnie , mam dwa komplety kół, lato nie oryginalne felgi, opony 205/55/16 ET42,

zima Styling 46 205/55/16 ET 47 RunFlat i na tych jeździ jak po maśle.

Nie wiem czy jest to wina może kulawo odlanych felg,

wyważone są ok, wiec stawiam na osadzenie...

Edytowane przez mole
Opublikowano

Wielkość odsadzenia ma znaczenie. Spróbujcie do 3 założyć felgi od 5. Miałem takie, były cuuudne ale wytrzymałem 3 dni i zdjąłem bo nie szło jechać nawet po idealnie prostej drodze. Więc u kolegi patmar85 to chyba odpada.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
Wielkość odsadzenia ma znaczenie. Spróbujcie do 3 założyć felgi od 5. Miałem takie, były cuuudne ale wytrzymałem 3 dni i zdjąłem bo nie szło jechać nawet po idealnie prostej drodze. Więc u kolegi patmar85 to chyba odpada.

Pozdrawiam, Hary.

nie do końca odpada bo kolega patmar85 nie pochwalił się jakie ma ET....

Opublikowano
Miałem tak samo jak u ciebie, u mnie winą złego prowadzenia były opony rozmiar również 205/50. Na początku myślałem że mam rozwalone przednie zawieszenie tak ciągało kierownicą na koleinach, a wystarczyło zmienić opony i prowadzi się jak powinien. Fakt że opony przednie były do wymiany bo już ostro były zjechane, ale nie sądziłem że może być taka różnica.