Skocz do zawartości

pytanko do posiadaczy compacta i 17" alu

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam ponownie, czy to normalne ze kompaktem strasznie wozi na koleinach jezeli ma koła 17" i oponki 205/50 ?? opony mam już troche zdarte ale nie wiem może geometria lub zbierzność coś pomóc??? przy większych prędkościach naprawdę strach wyprzedzać trzymając bardzo mocno kierownicę... Co jeszcze moze byc tego przyczyną oprocz wielkich kół ??

dzięki ponowne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z Twoich postów wnoszę, że dopiero kupiłeś to auto, więc nie masz odniesienia do zachowania innych opon na tym aucie. Niesprawna opona może jak najbardziej wpływać na stabilność podczas jazdy, zmiana na letnie pewnie da Ci odpowiedź. Nie mniej zbieżność też nie zaszkodzi, nie jest to majątek, a poprawić bezpieczeństwo może w sposób znaczny.

Opony 205/50/17 to nie jest jakiś specjalnie wielki kapeć, jak dla mnie to auto nie powinno specjalnie latać po koleinach.

Ja bym w pierwszej kolejności zrobił zbieżność - chociażby dla własnego spokoju, że w tym elemencie jest ok - i ewentualnie później czekał na zmianę opon.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z Twoich postów wnoszę, że dopiero kupiłeś to auto, więc nie masz odniesienia do zachowania innych opon na tym aucie. Niesprawna opona może jak najbardziej wpływać na stabilność podczas jazdy, zmiana na letnie pewnie da Ci odpowiedź. Nie mniej zbieżność też nie zaszkodzi, nie jest to majątek, a poprawić bezpieczeństwo może w sposób znaczny.

Opony 205/50/17 to nie jest jakiś specjalnie wielki kapeć, jak dla mnie to auto nie powinno specjalnie latać po koleinach.

Ja bym w pierwszej kolejności zrobił zbieżność - chociażby dla własnego spokoju, że w tym elemencie jest ok - i ewentualnie później czekał na zmianę opon.

o to chodzi że mam teraz letnie :) teraz się im przyjzalem i stwierdzam że 2 są niestety prawie łyse kolejne 2 niewiele lepsze... na poczatek kupię 2 i zrobię zbierzność z geometrią... Ty masz silnik CR ?

dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli łyse to tym bardziej mogły wozić po koleinach.

Ja mam silnik wcześniejszy, bez CR.

Opublikowano
Łyse to raz, a koleiny szczególnie te podłużne nie są twoim przyjacielem, ale idzie się przyzwyczaić. Jeśli opony są zdarte w miarę równo i są od tego auta to geometria powinna być ok.
Opublikowano
Przejedź się do zakładu wulkanizacyjnego, poproś żeby ci sprawdzili stan opon, czy nie ząbkują itp.... Opony to podstawa.