Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Jaki ma prześwit ma X5 E53 standardowo , ze sportowym zawieszeniem i z pneumatycznym zawieszenim przód-tył (jeżeli występował) min-max ? Bo w gazetach różnie piszą i dojść z tym do ładu nie mogą ,a katalog E53 w pdf'ie trudno już znaleźć w internecie .

2. Jak spisuje się Xdrive np. w 20 cm śniegu ,na lodzie ,w błocie ? Czy Xdrive daje dużą przewagę nad osobówką z napędem przód/tył w powyższych warunkach ? Czy np. wyjechałbym z zaspy ?

3. Jakiej firmy skrzynia automatyczna jest montowana z silnikiem diesle'a 3.0d 218 KM/ 500 Nm ? Czy jest trwała ? Nie ma znią problemów ?

4. Jakie są typowe usterki/wady X5 po liftingu ? Napewno są - tylko jakie ?

Opublikowano

Cześć ja mam sportowe zawieszenie ale nie wiem jaki ma prześwit :oops: Ale na polskich dziurach jest za tward.Ja wogóle mam jakoś przystosowany do szybkich prędkości to na normalnychdziurach strasznie tarmosi człowiekiem. :lol: A skrzynia automat jest bardzo dobra mojim zdaniem,dobrze przekłada biegi,przy wyprzedaniu nie zadusza jej.Ogólnie jest super lecz pan w salonie powiedział tak w tym samochodzie nic sie nie będzie psuło,ale już jak będzie 100 000km na blacie to już skrzynia będzie sie psuła i ogólnie będzie troche wydatków na naprawy że lepiej już po 100 000km sprzedać :shock: Ja mam na razie 30 000km i nic mi sie nie psuje :D Mojim zdaniem wada ale nie poważna w tym samochodzie to wyciąganie przedmiotów z końca bagażnika przeszkadza ta dolna klapa.A i mojej żonie zawsze jak jeździ to kończy sie płyn do spryskiwacz :roll: A tak po za tym to chyba nie ma żadnych poważnycg wad.Tu masz filmik z X5 na śniegu,tylko dziwi mnie że taki mały śnieżyk a tak sie ślizga,ale z zaspów kolega da się łatwo wyjechać.Ale sie rozpisałem :wink:

http://pl.youtube.com/watch?v=uzn38VvNHq8&eurl=http://video.google.pl/videosearch?q=bmw+e53+l%C3%B3d&emb=0&aq=f

Teraz jest:

5 E60 525D '06 Individual

X5 E53 3.0D '06

Było:

Mercedes ML '05 i '00

Opublikowano

Ja użytkuję taki samochód - ogólnie miałem problemy ze skrzynią po 200tyś.km (ponoć wadą tych skrzyń w dieslu jest to, że BMW mówi, że w nich się nie wymienia oleju - cyt. BMKA Piórkowski - no i przez to z czasem powoli się rozsypują bo raczej nie ma super, niezniszczalnego oleju, poza moja X5 w tym samym czasie Piórkowski robił jeszcze automatu w 2 dieslach X5).

Odnośnie zawieszenia to jak na razie, nie było większych problemów, tylko drobiazgi jak drążki kierownicze, gumy na stabilizatorze, etc...

Pytasz o prześwit w BMW, itp... powiem Ci, że jak na tym Ci zależy to raczej nie skłaniaj się ku X5, ja jeżdżę troszkę w terenie - mam Jeepa Granda 4,7 HO, no i nie ma co porównywać ich napędów, prześwitu, itp... to zupełnie inne auta! - w BMW na jednej z pierwszych stron instrukcji pisze, że to SUV a nie auto w teren... wg mnie raczej się nie nadaje do tego typu jazdy!, no chyba że masz zamiar zjechać w leśną dróżkę aby dojechać do domku letniskowego to oki, inaczej w offroad nie polecam!

Opublikowano

Nie miałbym zamiaru jeździć X5 w trudnym terenie :) ,ale nie chciałbym mieć SUVa z prześwitem osobówki :) i niechciałbym np. utknąć w śniegu o wysokości 15-20 cm :) . W gazetach piszą ,że X5 E53 ma prześwit w granicach 18 cm do 23,5 cm ,ale już nie napisali dokładnie ,które wersje mają 23.5 cm ,bo 18 to pewnie ma wersja Sport . Zdarzyło mi się przeczytać ,że X5 E53 po liftingu ma równe 20 cm prześwitu ,dlatego za nic nie wiem jak jest naprawdę .

Wracając do filmiku to trochę dziwne ,że tak się ślizga na tak niskim śniegu ( opony?).

Czego oczekiwałbym od X5 ?

- bezpieczeństwa (czy to wypadek ,czy trudne warunki na drodze i lepsza widoczność)

- komfortu bez sportowego zawieszenia ? (możliwe?) piszą ,że X5 ma twarde nastawy ,ale może testowali ze sportowym ,a o tym nie wiedzieli ? Równie dobrze mogę iść na jazdę próbną ,ale te nasze jazdy próbne trwają 5-10 minut i przeważnie w warunkach miejskich .

- mam już sprawdzonego mechanika ,więc nie chcę zmieniać marki na VW ,Audi itd.

Czyli można ominąć awarie skrzyni ,jeżeli się wymienia regularnie olej ? Interesuje mnie czy jest tam ZF czy GM ? Ja mam ZF w 530i i mimo ,że trochę już przeszła to narazie spisuje się bardzo dobrze .

Czy X5 ma rozdział na prawą i lewą stronę tzn. jak prawa strone utknie to lewa zaczyna pracować ?

Opublikowano

ten filmik przedstawia wersje 4.6is na 20" kolach na 99% na oponach letnich (tak myślę ponieważ żadna firma oponiarska nie produkuje zimówek w rozmiarze na tylna os, przynajmniej ja nie znalazłem)

Ja na lato tez mam takie 20", ale teraz mam 18" z nowymi zimowkami i jest super, będąc w górach teraz wyciągnąłem kolegi samochód z zaspy/rowu a sam stałem na dość śliskiej nawierzchni....

Ja jestem bardzo zadowolony.... ale faktycznie X5 jest dość twardym samochodem, ale za to prowadzi się super....

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
Występowała wersja z pneumatyką przód i tył,katalog w pdf'ie też szukałem ale znależć nie moge :?

Teraz jest:

5 E60 525D '06 Individual

X5 E53 3.0D '06

Było:

Mercedes ML '05 i '00

Opublikowano

Znalazłem parę odpowiedzi na moje pytania :

- prześwit standardowo to 20,3 cm

- automatyczna skrzynia w 3.0d 218 KM jest firmy ZF

- katalog X5 E53 w formacie pdf :

http://www.autobase.cz/download/x5/x5_catalogue.pdf

Jednak nadal nie znam odpowiedzi na poniższe pytania :

1. Jak spisuje się Xdrive np. w 20 cm śniegu ,na lodzie ,w błocie ?

2. Jakie są typowe usterki/wady X5 po liftingu ?

3. Czy tylna szyba ma tendencję do szybkiego brudzenia i czy wycieraczka/spryskiwacz jest skuteczny ?

4. Jak z komfortem na standardowym zawieszeniu ? Może ma ktoś wersję z pneumatyką przód/tył i jakie ma zadanie : tylko zwiększenie prześwitu czy także zapewnienie komfortu jazdy po złej nawierzchni ?

Opublikowano

Tylna szyba brudzi się dość szybko szczegolnie przy jezdzie zimą.

Ja posiadam 3,0 d z manualną skrzynią z Xdrivem. Myśle że jak na SUVa to radzi sobie dobrze w większym śniegu, ale to jest kwesta przedewszystkim opon.

Moja X5 posiada pneumatyczne zawieszenie tylko z tyłu. Nie ma regulacji wysokości samochodu. Jest to wersja sport.

Moim zdaniem jest to super dostrojone zawieszenie. Nie jest ono miękkie gdzie auto przechylało by się nadmiernie po ostrych zakrętach. Jest troszke twardsze. Na komfort nie narzekam, bardzo przyjemnie się jezdzi. Szczegolnie przy dosc dynamicznej jezdzie po zakrętach. Posiadam 19 calowe koła i komfort myśle że jest dobry. ( żeby nie powiedzieć bardzo dobry). Ale mi sie bardzo podoba tak dostrojone zawieszenie. Super sprawa

Opublikowano
Dzięki za wypowiedź w temacie . Jednak zbyt miękkie zawieszenie ,byłoby tu nawet niebezpieczne . Jechałem kiedyś za kierownicą poprzedniej generacji MLa (pierwsze modele przed liftingiem) i bujało jak podczas sztormu . Bałem się tym jechać :) .
Opublikowano
2. Jak spisuje się Xdrive np. w 20 cm śniegu ,na lodzie ,w błocie ? Czy Xdrive daje dużą przewagę nad osobówką z napędem przód/tył w powyższych warunkach ? Czy np. wyjechałbym z zaspy ?

Ja mam wprawdzie X3, ale mysle ze w X5 bedzie podobnie jak nie lepiej. Wczoraj zrobilem taki test o ktory pytasz. Zrobila mi sie przed domem wielka blotna kaluza. Moim dostawczakiem sie zakopalem, siodemka ledwo co, Nissan z przednim napedem tez ze sporymi problemami, a X3 bez wiekszych problemow. Sadzac po sladach bylo okolo 15cm porzadnego błotka :)

Opublikowano

Ja mam wprawdzie X3, ale mysle ze w X5 bedzie podobnie jak nie lepiej. Wczoraj zrobilem taki test o ktory pytasz. Zrobila mi sie przed domem wielka blotna kaluza. Moim dostawczakiem sie zakopalem, siodemka ledwo co, Nissan z przednim napedem tez ze sporymi problemami, a X3 bez wiekszych problemow. Sadzac po sladach bylo okolo 15cm porzadnego błotka :)

I o to właśnie chodzi :cool2: .