Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj miałem małą stłuczkę parkingową. Problem polega na tym że sprawca był obywatelem Włoch. Auto również było zarejestrowane i ubezpieczone we Włoszech. Na miejscu była policja, spisaliśmy oświadczenie bo zdarzenie miało miejsce na na terenie prywatnym "droga wewnętrzna" a konkretnie stacja benzynowa.

I tu moje pytanko.

Jak zgłosić taką szkodę skoro Włoski ubezpieczyciel niema przedstawicielstwa w Polsce. Czy muszę to robić z pośrednictwem Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego :?:

Miał może ktoś kiedyś podobną sytuację :?:

Opublikowano

W niemczech kiedys facet mi w tyl uderzyl a mialem auto na pl blachach, spisalismy oswiadczenie ze on sprawca itd, potem zadzwonilem do jego ubezpieczalni do niemiec (allianz) i wyslali mnie na wycene szkod do a.s.o pozniej przyjechal jego rzeczoznawca obejrzec autko.

Po 1,5tyg przeslano mi czek i kasa wplynela i sprawa sie zakonczyla.

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano

Dzięki...

U mnie też nie powinno być chyba żadnych problemów. Sprawca ma ubezpieczenie w "Toro Assicurazioni" okazało się że ich przedstawicielem w Polsce jest firma "Generali" więc szkodę zgłosiłem u nich. Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko czekać.

Jeśli ktoś ma jakieś negatywne doświadczenia na tym tle to bardzo proszę o wypowiedź.

Opublikowano
To dopiero jutro mogę zrobić. Niestety w AXA dział likwidacji szkód w weekendy nie działa, a na infolinii wiele nie wiedzą. Poza tym tylko o poradę mogę się do nich zgłosić bo nie mam A.C.

I tak to własnie jest z wszystkimi ubezpieczalniami przez telefon typu Link4 itp, za każdym razem rozmawiasz z kim innym , brak jednego opiekuna itp.Przychodzi co do czego tak jak tu i nie ma do kogo się zgłosić.

Ale wracając do tematu wydaje mi się że dobrze na tym wyjdziesz.kiedyś w koledze w niemczech wjechało auto w tył ,gdzie zbiła się lampa i pękł zderzak, wielkim zdziwieniem było jak na konto wpłyneło 2,5tyś zł od niemieckiego ubezpieczyciela.

powodzenia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

• 3 tygodnie później...