Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy i Koleżanki czy w e36 rocznik 1995, sedan występował jeszcze silnik m50?? Bez Vanosa. Bo mam okazję kupić i nie wiem czy coś tam nie było z sinikiem kombinowane. Proszę o pomoc w tym temacie. I czy sinik boz Vanosa 2.0 jest wyczuwalnie dużo słabszy od Vanosa?? Czy ta różnica jest aż tak bardzo rażąca. Proszę o pomoc w tych tematach. Pozdr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
od poczatku 1993 m50 bylo juz z vanosem, jestes pewien ze to bez vanosa?? silnik nie jest slabszy tylko ma lekko przesuniety moment max w dol, czyli powinien lepiej ciagnac na nizszych obrotach, ja mam m50b25 bez vanosa i jezdzi sie zajebiscie agresywnie :)
Opublikowano

słabszy to on nie jest, bo moc katalogowa jest ta sama. Jest natomiast tak jak kolega wyzej napisał. Bez wanosa ciągnie od dołu a z Vanosem w górnym zakresie obrotów (od około 4 tys) I wtedy jest naprawde agresywnie :twisted: Róznica moze nie jest porazająca ale te z Vanosem są troche szybsze. Mozna jeszcze dodac ze silniki z Vanosem troche mniej spalają w dolnym zakresie obrotów w porownaniu do tych bez Vanosa.

Pozdrawiam

Opublikowano
Bez wanosa ciągnie od dołu a z Vanosem w górnym zakresie obrotów (od około 4 tys)

Chyba na odwrót. Skoro silnik z vanosem ma maxymalny moment obrotowy o 500obr niżej to znaczy ze lepiej się zbiera od niższych obrotów i brak efektu nagłego kopa od jakichś tam obrotów

Opublikowano
od poczatku 1993 m50 bylo juz z vanosem, jestes pewien ze to bez vanosa?? silnik nie jest slabszy tylko ma lekko przesuniety moment max w dol, czyli powinien lepiej ciagnac na nizszych obrotach, ja mam m50b25 bez vanosa i jezdzi sie [bAD] agresywnie :)

Vanos od września 92r

Opublikowano
Bez wanosa ciągnie od dołu a z Vanosem w górnym zakresie obrotów (od około 4 tys)

Chyba na odwrót. Skoro silnik z vanosem ma maxymalny moment obrotowy o 500obr niżej to znaczy ze lepiej się zbiera od niższych obrotów i brak efektu nagłego kopa od jakichś tam obrotów

Jest tak jak pisze. Poczytaj sobie, Vanos załancza sie w granicach 4 tys RPM. I wtedy czuc tego "kopa" Jezeli u ciebie tego nie ma to pewnie masz niesprawnego Vanosa. Moja 325i ma max moment obrotowy właśnie w okolicach 4- 4,5 tys rpm kiedy załancza sie Vanos i to nawet dobrze słychac moment kiedy wałek rozrządu sie przestawie (znienia się wtedy dzwięk silnika). Bez sensu było by gdyby Vanos włączał sie od dołu bo przy gwałtownym przyspieszaniu i prędkosci obrotowej rzędu 5500 rpm auto nie miało by juz momentu obrotowego ani mocy zeby dalej ciągnąc, jak w Dieslu... Wyjedz gdzies na trase i sprawdz, zobaczysz ze jest tak jak pisze.

Pozdrawiam!! :cool2:

Opublikowano
kolega wyzej ma racje, vanos dziala tylko w waskim zakresie obrotow niestety :? ale u mnie bez vanosa do 3,5 - 4000 obr tez malo co sie dzieje, dopiero pozniej czuc te 2,5 litra

Dokładnie. Ciesze sie ze sie rozumiemy :cool2:

Opublikowano
Czyli jednym słowem, jak ta z 1995roku ma silnik bez vanosa to coś było kombinowane?? Jest inny silnik tak?? A chcę z Vanosem, bo miałem tą coupe co jest w avatarze i bez już nie chcę. Niestetu mojej coupe już nie ma i teraz szukam next bawarie. Tylko że sedan. Pozdrawiam i dzięx za pomoc.
Opublikowano
Czyli jednym słowem, jak ta z 1995roku ma silnik bez vanosa to coś było kombinowane?? Jest inny silnik tak?? A chcę z Vanosem, bo miałem tą coupe co jest w avatarze i bez już nie chcę. Niestetu mojej coupe już nie ma i teraz szukam next bawarie. Tylko że sedan. Pozdrawiam i dzięx za pomoc.

Najwyraźniej na to wygląda, że ktos zmieniał silnik i włożył bez Vanosa.

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

Dokladnie tak jest. Auta z vanosem miały max moment obr niżej tzn. 325i bez vanosa miała przy 4700 obr/min, a z vanosem przy 4200 obr/min.

Osiągi na papierze są takie same ale auta z Vanosem są elastyczniejsze, palą mniej i lepiej się zbierają od dołu.

Co do tej e36 to musi być kombinowana, bo tak jak wyżej koledzy pisali bez vanosa auta były produkowane w latach 1990-1992.

Pozdrawiam

Smykoo

Było: e30 320i & e36 325i

Opublikowano
Dzieki Panowie. Wlaśnie jestem po rozmowie z właścicielem i nagle mu sie przypomniało że to jest składak :mad2: 2 lata jezdzi autem i dopiero tera się skapnął. Masakra. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam