Skocz do zawartości

740d M67 sprawdzenie zawor EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od jaiegos czasu DIS wywalal mi blad EGR1 (egr1 to ten po drugiej stronie turbiny1) wiec zrobilem test ktory polega na tym ze ECU otwiera i zamyka napezemiennie elektrozawory EGR. W tym czasie powinny sie otwierac i zamykac zawory wpuszczajac do kolektora ssacego spaliny. Test wlasciwie sprawdza dzialanie elektrozaworow ale po zdjeciu wezy od IC mozna zobaczyc jak "wpuszczane" sa spaliny do kolektora. U mnie jeden zawor sie nie otwiera. Zamiennikow nie widzialem wiec chyba zamowie w ASO. Pisze zeby podzielic sie wiedza, moze komus sie przyda.

pozdrawiam

mavic

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Od jaiegos czasu DIS wywalal mi blad EGR1 (egr1 to ten po drugiej stronie turbiny1) wiec zrobilem test ktory polega na tym ze ECU otwiera i zamyka napezemiennie elektrozawory EGR. W tym czasie powinny sie otwierac i zamykac zawory wpuszczajac do kolektora ssacego spaliny. Test wlasciwie sprawdza dzialanie elektrozaworow ale po zdjeciu wezy od IC mozna zobaczyc jak "wpuszczane" sa spaliny do kolektora. U mnie jeden zawor sie nie otwiera. Zamiennikow nie widzialem wiec chyba zamowie w ASO. Pisze zeby podzielic sie wiedza, moze komus sie przyda.
Opublikowano

jesli egr ci sie nie otwiera to nawet lepiej - nie daje wogole spalin do silnika przez co ma bogatsza mieszanke i powinien lepiej jechac

ja u siebie robilem to samo na kompie [inpa] i po odlaczeniu egr czyli zaslepieniu przewodu podcisnienia na kompie pokazuje mi wieksza dawke powietrza niz przy dzialajacym/podlaczonym zaworze egr

efekt jest taki ze czuje ze lepiej sie auto zbiera od dolu

Opublikowano
jesli egr ci sie nie otwiera to nawet lepiej - nie daje wogole spalin do silnika przez co ma bogatsza mieszanke i powinien lepiej jechac

ja u siebie robilem to samo na kompie [inpa] i po odlaczeniu egr czyli zaslepieniu przewodu podcisnienia na kompie pokazuje mi wieksza dawke powietrza niz przy dzialajacym/podlaczonym zaworze egr

efekt jest taki ze czuje ze lepiej sie auto zbiera od dolu

No nie wiem czy tak lepiej. Zgodnie z dyrektywami unijnymi auto nie osiaga pelnej mocy z wadliwym ukladem egr. Jedyna rada to "wyprogramowac" egr ze sterownika. Ja kupilem nowy zawor i auto zachowuj sie o wiele lepiej na drodze. Poprawianie fabryki zawsze bylo domena polakow ale zwykle konczy sie to tragicznie :mad2:

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

"Zgodnie z dyrektywami unijnymi" to egr jest po to zeby silnik dopalal spaliny i byl bardziej ekologiczny ale nie ma to raczej nic wspolnego z lepszą dynamiką bo po prostu motor dostaje mniej powietrza chyba ze nie dziala cos w aucie jak nalezy

oczywiscie nie proboje przekonywac Cie do odlaczania egr tylko pisze swoje spostrzezenia co do jego pracy, zreszta jest o tym duzo na tym forum

Opublikowano
"Zgodnie z dyrektywami unijnymi" to egr jest po to zeby silnik dopalal spaliny i byl bardziej ekologiczny

To o czym mowisz jest stosowane od dawna. Dodatkowo o ile sie nie myle od 2000r zostalo wprowadzone to oczym ja pisalem. Np w Oplu Vectra 2,2 DTI jak odlaczysz EGR to silnik chodzi jak by turbiny wcale w nim nie bylo, ma z 50km. Ja sie rowniez przekonalem, ze moje auto chodzi znacznie lepiej ze sprawnym EGR.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
przez blokowanie czy zaslepienie zaworu egr zmieniamy warunki spalania w komorze dostaje sie tam wiecej tlenu co powoduje wzrost dynamiki silnika ,ale i wzrost temp posrednio moze to doprowadzic do "rozbiegniecia " silnika.dwa lata jezdziłem z zaslepionym podcisnieniem przy zaworze egr w lagunie 2,2dci bo inaczej sie nie dalo ciagle cos z tym zaworem sie działo aż raz samowolnie silnik rozbujał sie powyzej dopuszczalnych obrotów i tylko szósty bieg i hamulec go zatrzymal , ale jak zatrzymac czterolitrowego diesla w automacie ?