Skocz do zawartości

318Ci - 143KM 2002r Valvetronic rosnące obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem co się dzieje z moim autem 2.0B 143KM 2002r ale jak stoję na luzie wówczas obroty rosną od 800 do 1800 i następnie spadają.

Dzieje sie tak cały czas co 30s.

Opublikowano

Ja mam valvetroonica i na szczescie pszczułka - nawet bym powiedzial , ze obroty biegu jałowego sa za nisko jakies chyba 600 650 ale to chyba uraz z poprzednigeo gdzie zeby nie faloway bysialy byc wyzej.

Trudna sprawa , dos nowy silnik i brak doswiadczenia z nimi zwiazanym. chyba diagnostyka komputerowa....

jak sie to stało?

Opublikowano

zaczeło sie od falowania obrotów więc zostały wymienione plastykowe wężyki i niby pomogło ale teraz obroty na biegu jałowym są albo 600-700 ale w większości przypadków na rozgrzanym około 1000 i czasami rosną sobie same do 1800 i wracają na 1000.

Problem jest własnie w tym że niewiele osób sie zna na Valvetronic :duh:

komp nic nie pokazuje

Opublikowano

niestety\stety ten rodzaj silnika nie posiada silniczka krokowego

nieszczelności nie ma, wszystko sprawdzone, zresztą jest inny objaw, nie wchodzi sobie powoli na obroty i sam z nich nie spada powoli

Moze ktoś zna jakiegoś dobrego mechaniora, który by sie tego podjął?

• 2 lata później...
Opublikowano
Nie wiem jak ale samo ustąpiło, możliwe że pomogła zmiana oleju z 10W60 na 5W40, który jest zalecany do Valvetronica.
  • 3 tygodnie później...