Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam parę pytań licze na waszą pomoc

1. Padł mi termostat chciałbym go wymienić tylko pytanko brzmi czy muszę spuszczac płyn chłodniczy czy dałoby rade bez spuszczania (dodam że bede wymieniał sam wkład nie z obudową)

2. Gdy autko stoi dłużej niż jeden dzien kiedy go odpalam słychac zgrzyt mianowicie zakręci rozrusznikiem i juz gdy złapie to cos zgrzytnie i to porządnie później na ciepłym tego nie ma zgrzyt ten jest w stylu jakby rozrusznik nie odbił do końca.

3 Czy kupując pompkę do spryskiwaczy to czy nie rózni sie pompka od przednich i od tylniego spryskiwacza

Z góry dziękuj za pomoc

Autko to 528iA rok prod 07/97

Pozdraiwam

Opublikowano
Panowie mam parę pytań licze na waszą pomoc

1. Padł mi termostat chciałbym go wymienić tylko pytanko brzmi czy muszę spuszczac płyn chłodniczy czy dałoby rade bez spuszczania (dodam że bede wymieniał sam wkład nie z obudową)

2. Gdy autko stoi dłużej niż jeden dzien kiedy go odpalam słychac zgrzyt mianowicie zakręci rozrusznikiem i juz gdy złapie to cos zgrzytnie i to porządnie później na ciepłym tego nie ma zgrzyt ten jest w stylu jakby rozrusznik nie odbił do końca.

3 Czy kupując pompkę do spryskiwaczy to czy nie rózni sie pompka od przednich i od tylniego spryskiwacza

Z góry dziękuj za pomoc

Autko to 528iA rok prod 07/97

Pozdraiwam

1.Nie musisz

2.Może i być tak jak mówisz ze go "łapie"

3.nie wiem,nie miałem combi

pozdrawiam Łukasz

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

zapowietrzona na 100% przechodziłem ten temat z moja 528iA.Jedź może do jakiegoś mechanika i niech Ci to zrobi jak sam nie bardzo wiesz jak

pozdrawiam Łukasz

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
a jestes w stanie mi podpowiedziec jak sie odpowietrza ten uklad sa tylko dwa odpowietrzniki kolo termostatu i na chlodnicy, odpowietrzalem w ten sposob ze zagrzal sie silnik zaczal leciec plyn przez pierwszy to przykrecilem zaczał leciec ply przez drugi to tez go przykrecilem momentalnie pozniom plynu w wyrownawczym spadl dolalem i trzyma stan
Opublikowano

Na 200% zapowietrzona. W E-39 wskaźnik temperatury stoi w pionie w zakresie temperatur od 80 do 105 a może nawet więcej . Więc łatwo o przegrzanie. Najlepiej sprawdzaj temperature na teście 7. Postów o odpowietrzaniu było milion-poszukaj. Dodam że nie jest to prosta sprawa a przy tym czasochłonna. Zacytuję najważniejszy fragment:

W modelach E39 największym problemem jest usunięcie powietrza z górnego węża - dotyczy to chłodnic zintegrowanych. Nie bez powodu fabryka umieściła odpowietrznik dodatkowy na korpusie termostatu. Często zapowietrzony górny wąż jest powodem zaniku strumienia i sygnalizuje objawy urwanego wirnika pompy wody - podnosi się także poziom płynu w zbiorniczku w wyniku braku mozliwości wyrzucenia gorącego płynu na chłodnicę.

W takiej sytuacji luzuję korek odpowietrznika na korpusie, ściskam górnego węża i zakręcam korek. Czynność tę staram się robić w miarę szybko i do momentu aż z tego odpowietrznika w momencie ścisku węża nie zacznie pojawiać się kropelkowa ilość płynu. Później na zakręconym odpowietrzniku uciskam węża jeszcze z parę razy, gdyż napewno zacznie schodzić płyn w zbiorniczku. Odpalam silnik i trzymam na takich obrotach żaby utrzymać strumień z wylotu odpowietrzającego - w miarę stabilny, a obroty nie zawysokie.

W trakcie odpowietrzania pierwszą czynnością jest uruchomienie ogrzewania.

Opublikowano
Najlepiej wlewać powoli płyn, równo i powoli i ja nic nie musialem odpowietrzac, a spuszcząłem cały płyn, z bloku też. Wlewałem powoli i weszło tyle ile powinno, oczywiscie odkręcone wszystkie korki.