Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ktoś podpowiedział mi że mam problem z odpowietrzeniem silnika, ponieważ zbiera się w nim taka ilośc powietrza, że aż zaczyna piszczeć,gwizdać.Gdy wyciągnę lekko bagnet oleju to gwizdanie przestaje,silnik troszke lepiej wtedy pracuje.Czy trzeba coś wyczyścić czy jest to już coś poważniejszego w silniku,proszę o rady.
Opublikowano
coś z odmą masz nie tak(możliwe że zamarzła),ale nie bardzo się orientuje w budowie 318ti więc ktos kto ma niech sie wypowie
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
o zamarznięciu nie ma mowy, bo to juz jest jakiś czas,a gdzie szukać tej odmy :( może jest przybrudzona czy zapchana?
Opublikowano
o zamarznięciu nie ma mowy, bo to juz jest jakiś czas,a gdzie szukać tej odmy :( może jest przybrudzona czy zapchana?

Odma to odpowietrzenie wnętrza silnika. Przeważnie składa się z przewodu oraz pewnego rodzaju filtra ( separatora oleju ), ponieważ powietrze wydmuchiwane przez odmę zawiera cząstki oleju - a że wdmuchiwane jest z powrotem do kolektora ssącego powinno być oczyszczone.

Szukaj przewodu wychodzącego z pokrywy zaworów i trafiającego do kolektora ssącego.

Pzdr,

Opublikowano
A czy pod pokrywą zaworów znajduje się także coś co ma wpływ na te gwizdy,ktoś mi mówił że jest tam jakaś metalowa siatka która może być zapchana,stąd te efekty.Pytam bo nie wiem czy mam ściągać pokrywę,co wiąże sie wtedy z wymianą uszczelki zapewne.Może ktoś miał podobny problem
Opublikowano

Odma to odpowietrzenie wnętrza silnika. Przeważnie składa się z przewodu oraz pewnego rodzaju filtra ( separatora oleju ), ponieważ powietrze wydmuchiwane przez odmę zawiera cząstki oleju - a że wdmuchiwane jest z powrotem do kolektora ssącego powinno być oczyszczone.

Szukaj przewodu wychodzącego z pokrywy zaworów i trafiającego do kolektora ssącego.

Pzdr,

W e36 występuje taki separator w wersji benzynowej ? Bo w moim M50 fabrycznie go nie ma.

Opublikowano

W e36 występuje taki separator w wersji benzynowej ? Bo w moim M50 fabrycznie go nie ma.

Separator może być różny - np membranowy, w postaci filtra lub w postaci siatki metalowej (metalowego drucika). On jest tam tylko po to aby wtłapywać drobinki oleju.

A czy jest - musiałbys zapytac użytkowników M50.

Pzdr,