Skocz do zawartości

523i - drgania silnika na luzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przegladalem forum i nie znalazlem nic co by pasowalo do moich objawow.

Od jakiegos czasu wyczuwam w aucie lekkie wibracje. Dzieje sie tak gdy silnik kreci sie na luzie, nie mam wrzuconego zadnego biegu. Wystarczy ze dodam lekko gaz i wibracje ustaja. Dzieje sie tak nie zaleznie od nagrzania silnika. W czasie jazdy tez nie ma zadnych drgan.

Czy to moga byc poduszki silnika lub skrzyni ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Raczej wypadanie zapłonów na którymś cylindrze.

Powodów może być kilka.

Cewki , świece , fajki , lewe powietrze , przepływomierz , uszkodzony wtryskiwacz , spadek ciśnienia sprężania i pewnie jeszcze kilka innych.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
jesli tylko na postoju to pewnie poduszki, specjalistą nie jestem ale mialem takie drgania, wymienilem poduszki pod silnikiem i problem znikl, ewentualnie jeszcze moze masz uszkodzony wiatrak przy wiskozie ten za chłodnicą... jak są powyłamywane łopatki ze śmigiełka to dostaje troche wariacji w czasie jego pracy i te wibracje przenoszą się z silnika na karoserię, a jesli chodzi o moje doswiadczenie z przebiciem na swiecy fajkach itd.... to jak dodawałem gazu np na 4biegu przy 45 głębiej wciskając to szarpał bardzo, ale to nie ma nic wspolnego z tym ze obroty za male i chcial gasnac albo cos... to wlasnie miałem wtedy przebicie na piatym cylindrze, wymieniłem wtedy swiece i fajki, swiece v-line30 te drozsze 99r. ok 220zł i fajki BERU ok 200zł i problem zniknął i auto odżyło znacznie, ale nie o tym miało byc;) mam nadzieje ze troche pomoglem ;P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poduchy pod silnikiem wymienialem 1,5 roku temu na oryginalne.

Czy to mozliwe ze sa juz do wymiany ?

Według mnie to mało prawdopodobne.

Sprawdzaj podzespoły o których wcześniej wspomniałem.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie nowa poduszka padła po tygodniu, przez co wydałem kupę kasy między innymi na dwumas i inne nietrafne diagnozy. Ponowna wymiana poduchy (uznana reklamacja) i jak ręką odjął. Jedź do mechanika i niech obejrzy poduszki. U mnie było widać że się wylała.