Skocz do zawartości

Jaki model kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jestem nowy w temacie BMW.

Mam zamiar kupić E30 benzyne z końca produkcji,

biorę pod uwagę silniki 1,8 2,0 i może 2,5

i teraz który silnik najbardziej polecacie i jakies wady/zalety czy typowe awarie tych typów znacie?

co sadzicie o takich autkach z allegro za cenę około 5 tyś zł ? szmelc czy warto obejrzeć?

acha autko ma być prawdopodobnie z założonym gazem.

biorę też pod uwagę zakup E 34 z tymi silnikami.

czekam na jakies opinie, porady i pozdrawiam

Opublikowano

Jak chcesz przeznaczyć 5 tys to nie szukaj z gazem bo będą same kłopoty. Staraj się szukać 6 cylindrowych 2.0 w e30 spoko będzie ale w e34 to szału nie robi i tu nastawił bym się na 2.5 24v. Czy za 5 tys będzie złom hmmm trzeba szukać ja za troszkę mniej sprzedałem w grudniu TDSa z 94 roku gdzie silnik był super tylko zawias z przodu zrobić bo miał luzy. Więc się da.

W tych modelach czas leci kukaj progi podłogę czy nie ma dziur oraz czy nie ma mokro pod dywanikami (często jak oglądałem to miały przecieki)

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Witam

Jeżeli zamierzasz kupić E30 w Polsce do powiedzmy 5500zł, to na pewno nie znajdziesz 325i godnego uwagi.

320i może znajdziesz, przy odrobinie szczęścia, gdzieś pomiędzy truposzami sprzedawanymi na naszym rynku. Musisz się uzbroić w cierpliwość, gdyż mało jest interesujących ofert na allegro i w innych mediach. Szukałem 325i dla siebie przez jakiś czas, w końcu podwoiłem sumę przeznaczaną pierwotnie na auto i kupiłem w Berlinie.

Najłatwiej będzie znaleźć przyzwoite 316-318i, a czasem może się trafić nawet 318iS za takie pieniądze.

Pamiętaj też o tym, że po kupnie staruszce będziesz musiał wymienić wszystkie płyny, rozrząd i filtry, a to kolejny 800zł z robocizną - lekko licząc...

Dodatkowo auto w tym wieku może mieć wiele wad, które odkryjesz w pierwszych tygodniach użytkowania, a większość z nich będzie zwykłym niedbalstwem eksploatacyjnym poprzednika, co bardzo będzie Cię denerwowało i uprzykrzało Ci życie... :twisted2:

Jeśli chodzi o poradnik "jak kupić dobre e30" to było tego na forum od cholery, polecam poszukać ;)

P.S. Nie zrozum mnie źle, nie twierdzę, że nie da się kupić dobrego e30 u nas za tą kwotę, ja mam po prostu bardzo wygórowane wymagania i stąd moje wszystkie wątpliwości...

Pozdrawiam i życzę szczęścia i determinacji

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Mam zamiar kupić E30 benzyne z końca produkcji,

biorę pod uwagę silniki 1,8 2,0 i może 2,5

i teraz który silnik najbardziej polecacie i jakies wady/zalety czy typowe awarie tych typów znacie?

co sadzicie o takich autkach z allegro za cenę około 5 tyś zł ? szmelc czy warto obejrzeć?

Skoro nie dysponujesz zbyt dużą gotówką - rozglądaj się za 1,8 lub 1,8IS - choć te ostatnie pewnie będą droższe. Natomiast 1,8IS jest silniejszy od 2,0 - tylko nie ma tego specyficznego dżwięku silnika.

acha autko ma być prawdopodobnie z założonym gazem.

biorę też pod uwagę zakup E 34 z tymi silnikami.

czekam na jakies opinie, porady i pozdrawiam

Odradzam zakupu z gazem. Nie wiesz gdzie była zakładana instalacja i przez kogo. Więcej będzie z nią problemów niż pożytku.

E34 z silnikiem 1,8 możesz sobie odpuścić.

Pzdr.

Opublikowano
To nie jest do końca tak, że za 5500zł nie kupisz dobrego e30 325i :) Ja np rok temu sprzedawałem swoją, właśnie za taką kwotę. Autko było w świetnym stanie :)
:)
Opublikowano
  • Autor

dzieki wszystkim za szybkie odpowiedzi

w takim razie jeszcze chwile poczekam ze sprzedaża dotychczasowego autka i przemysle temat

może dozbieram jeszcze pare groszy i wtedy poszukam czegos rozsadnego

troche mnie boli myśl o aucie z gazem bo od dawna śmigam dieslami i si trochę przyzwyczailem zwłaszcza że kiedys mialem dosyc duże problemy z zagazowanym autem (mercedes)

dzięki za info i pozdrawiam :D

Opublikowano
To bierz e30 z dieselem lub e34 z tds - ja miałem i silniki 524TD i TDS i wcale nie są złe jak znajdziesz normalnie użytkowanego to nie powinieneś mieć większych problemów. A jazda dieslami R6 w BMW to nie Mercedes "mlaskający" bo one jak wchodzą na obroty mają charakterystyczne wycie :)
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

miałem tdsa w e39 i nigdy więcej nie dotknę auta z tym silnikiem

teraz mam e30 320i z gazem i jestem zadowolony

jak nie masz za dużo kasy to możesz zrobić tak jak ja zrobiłem:

2.5 sobie darowałem bo są zazwyczaj mocno skatowane a te dobre się cenią, więc szukałem 2.0 (chciałem koniecznie R6)

i znalazłem egzemplarz który:

źle chodził na benzynie, szarpał, przerywał i gasł na wolnych obrotach, dobrze chodził na gazie, z silnika lał się olej, na checku świeciło się większość kontrolek, poza tą od oleju, dolot był zdrowo poklejony taśmą i jeszcze kilka innych wad, ale zawieszenie było całe nowe, poza amorami, blacha jest w niezłym stanie, jedyna rdza jest na progach i klapie bagażnika, reszta zdrowa, podszybie zdrowe, błotniki też są ok

kilka wieczorów w garażu i auto chodzi jak nowe, wystarczyło wyczyścić krokowca, rozebrać i naprawić przepływomierz, uszczelnić i poskładać dolot, wyregulować zaworki, co do elektryki to wystarczyło przejrzeć kostki na kablach i wszelkie złączki, wyczyścić i popsikać odpowiednim środkiem do połączeń elektrycznych, zostało jeszcze wymienić simeringi wału i wałka rozrządu, do tego od razu pasek rozrządu bo nie wymieniałem, jednak narazie brak czasu na to, a gdy był czas nie było kasy...

jedyny koszt jaki poniosłem to guma przepływomierza, bo była porwana (50zł) i kilka piwek dla siebie i kumpla który mi pomagał, w sumie auto wyszło mnie mniej niż 4000zł

teraz muszę jeszcze wymienić podporę wału i dyfer bo zaczyna wyć, ale takie są koszty przyjemności z jazdy

generalnie kupując takie stare auto musisz się liczyć z różnymi usterkami, i lepiej żebyś trochę się znał na mechanice bo inaczej będziesz nabijał kasę warsztatom za robienie różnych pierdół