Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Dzis kuzyn niechcaco rozładował mi akusa.Niestety auto moje to automat i trzeba było odpalic na kable.Auto odpaliło,ale miałem problem z nie działajacymi kontrolkami na zegarach od:Kierunków,długich swiateł,awaryjnych.Dodam ze nie działal mi również zegar na radiu,swiatła wstecznego i centralny z pilota.Nie wiedziałem gdzie jest problem.Kolega zamknął auto kluczykiem otworzył i odpalił i wszytsko wruciło do normy.Jutro jade 1600km i niewiem czy to cos powaznego czy taki standartowy proces przy wyładowanym akumulatorze???
Opublikowano

e39 ?

nie takie cuda robią się z elektroniką

jak zgasisz i zapalisz i wszystko wróciło do normy to tak one mają i kropka

ja ostatnio przez cały jeden dzień nie miałem ściszania gałką na radiu a z kierownicy działało - na drugi dzień działało normalnie i tak już jest OK z miesiąc

Opublikowano
ja przez dwa tygodnie nie moglem znmieniac stacji radiowych i nagle wrocilo do normy :D nie wspominajac o 3 dniowym braku swiatel wstecznych :D
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
ja przez dwa tygodnie nie moglem znmieniac stacji radiowych i nagle wrocilo do normy :D nie wspominajac o 3 dniowym braku swiatel wstecznych :D

Ja jechałem do chorwacji ponad 1500 km i na samym koncu trasy auto mi się zawiesiło. Najpierw przestała chodzić klima, pożniej zobaczyłem,że zegary od predkości i obrotów zatrzymały się na pewnym poziomie. Po zgaszeniu auta nie moglem go odpalic, kompletnie na nic nie reagowal, a Navi i wszystkie lampki wciaz sie swiecily. Stwierdzilem, ze odlacze akumulator, podlacztylem spowrotem i wszystko wrocilo do normy. Tak zrobilem i wszystko jest ok, od wakacji letnich :). Ale wtedy troche sie postresowalem :).

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Dzieki panowie!Ja wlasnie zrobiłem trase 1600km i wszystko ok.Widocznie to był tylko jakis bład w kompie,a nie zadna powazna usterka.
Opublikowano
Oczywiście że tak. Przez takie odpalanie może się pozbyć elektroniki w swoim samochodzie i to bardzo skutecznie :naughty: . Mój brat tak odpalał i zakończyły dzialanie prędkościomierz i obrotomierz, nawigacja przestała lapać satelity i coś się stało tunerem TV ponieważ miał podpięte zewnętrzne DVD i też funkcja AV przestala dzialać (zegary i reszta do wymianydo wymiany) nawet serwis w wojkowicach nie pomógł a są majgani w tych sprawach. Wedug mnie to jest przypadek taki łagodny bo samochód jeździ ale mogło się to gorzej skończyć. Przechodząc do rzeczy BMW odpalanie naszych samochodów nakazuje przeprowadzać poprzez podlączenie kabli od innego samochodu do plusa iminusa które znajdują się pod maską naszego samochodu najpierw podpinasz plus a później minus i po odpaleniu najpierw odpinasz minus a później plus. Jeszcze ważna sprawa ze względu na dużą ilość elektroniki powinno się przed odpięciem kabli od samochodu podnieść obroty silnika tego którego odpalałeś ponieważ ilość prądu jaki ma twój akumulator jest bardzo mała i nagły spadek napięcia też może doprowadzić do uszkodzenia elektroniki. Natomiast tych miejsc do których podpinasz kable rozruchowe musisz szukać pod maską ja plus mam stojąc twarzą do samochodu po lewej stronie przy ścianie grodziowej zaślepione czarnym plastikiem z dużym narysowanym PLUSEM, minus jest na lewym nadkolu stojąc oczywiście przodem do samochodu jest to taka dość duż nakrętka przykręcona do mocowania poduszki amortyzatora. Z tego co widzę masz inny silnik także musisz plusa i minusa szukać w innym miejscu pod maską.