Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem z jednym ze spryskiwaczy jest on prawdopodobnie zapchany lecz igiełka nie zdaje egzaminu. Chciałem go wyjąć gdyż slyszałem że warto włozyć go do słoika z octem i w celu przepłukania nie chce jednak nic na siłe robić szukałem jakiegoś wyczepu próbowałem delikatnie podważać ale nic z tego może macie jakieś wskazówki tak aby nic nie połamać ?
Opublikowano
najlepirj zdejmij tapicerkę pod maską wtedy wszystko zobaczysz, pamiętaj jednak, zanim zaczniesz cokolwiek grzebać przy spryskiwaczch to podgrzej je dobrze opalarką wężyki są wtedy miękkie i wszystko można zdjąć. Bez problmu rozbierzesz też ten sprykiwacz, ale uważaj na sprężynki
Opublikowano

Zwyczajnie wypychasz go od spodu, minimalnie pod kątem na zewnątrz maski. Miałem identyczny problem i niestety rozebranie spryskiwaczy okazało się konieczne.

Nie tylko ich wyczyszczenie ale i zreperowanie (styki) - poleć najpierw po kabelkach, zapewne jest w którymś miejscu śniedź.

Montujesz ponownie na wcisk, tylko uważaj na ułożenie przewodów, żeby pod wpływem ciśnienia wypychanego płynu nie podniosło go z powrotem do góry.

Jeśli jesteś pewny że naprawiłeś go na 100% i będzie OK, zamontujesz i za chwilę nie będziesz musiał go wyjąć - to od spodu (wewnętrznej strony maski) daj na niego delikatną (minimalną) warstwę akrylu/silikonu żeby nie zaciekało wokoło niego w czasie deszczu i żeby jednocześnie nie wypchnęło go w czasie jazdy gdy użyjesz spryskiwacza.

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano

Witam.

Ja troszkę o innych spryskiwaczach. Dokładnie o spryskiwaczach reflektorów. Mam dość dziwny problem. Polega on mianowicie na tym, że od czasu do czasu działają sobie "same". Ni z gruszki ni z pietruszki, nawet gdy samochód jest zamknięty, stoi sobie sam zaparkowany, co jakiś czas (nie ma żadnej normy czasowej co ile dokładnie minut) spryskiwacze uruchamiają się samoczynnie. I tylko spryskiwacze reflektorów, nie spryskuje mi szyby, chociaż gdy sam uruchamiam spryskiwanie szyby z dźwigni na kierownicy to spryskuje i szybę i reflektory. Jak to może być że sobie sam spryskuje reflektory i tylko reflektory? Duch jakiś hehe. :wink:

Gdzie mam szukać przyczyny takiego samoistnego uruchamiania spryskiwaczy reflektorów? Wymieniłem dosłownie wszystkie bezpieczniki na nowe a problem pozostał jak był.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=285366 <- E36 318i Touring ... była :(

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=73366 - E39 520i ... była :(

E32 730i R6 - Diamantschwarz Metallic

Opublikowano
Witam.

Ja troszkę o innych spryskiwaczach. Dokładnie o spryskiwaczach reflektorów. Mam dość dziwny problem. Polega on mianowicie na tym, że od czasu do czasu działają sobie "same". Ni z gruszki ni z pietruszki, nawet gdy samochód jest zamknięty, stoi sobie sam zaparkowany, co jakiś czas (nie ma żadnej normy czasowej co ile dokładnie minut) spryskiwacze uruchamiają się samoczynnie. I tylko spryskiwacze reflektorów, nie spryskuje mi szyby, chociaż gdy sam uruchamiam spryskiwanie szyby z dźwigni na kierownicy to spryskuje i szybę i reflektory. Jak to może być że sobie sam spryskuje reflektory i tylko reflektory? Duch jakiś hehe. :wink:

Gdzie mam szukać przyczyny takiego samoistnego uruchamiania spryskiwaczy reflektorów? Wymieniłem dosłownie wszystkie bezpieczniki na nowe a problem pozostał jak był.

Zacząłbym od podmiany modułów pod kanapą na inne. Instalacja sprysków idzie przez nie, a one lubią od czasu do czasu płatać różne figle.